116 двойки на теста по история във ВТУ
116 двойки на теста по история във ВТУ / netinfo

116 са двойките на кандидатстудентския тест по история на България във Великотърновския университет. 31 са отличните оценки, като пълни шестици няма. От заявилите участие 729 кандидат-студенти на изпита са се явили 722-ма, съобщават от университета.

251 души са изкарали много добри оценки на теста, чиито четвърти компонент бе отговор на исторически въпрос за Златния век на цар Симеон Велики или за ролята на Българската екзархия до Освобождението. С изпита се кандидатства за повече от 30 специалности във Великотърновския университет.

Три пълни шестици и 36 отлични оценки има на теста по география. Това засега е изпитът с най-добри резултати, става ясно от статистиката на вуза. 608 кандидат-студенти са се явили на теста, 23-има от тях имат двойки.

Две пълни шестици и още 22 отлични оценки има на изпита по физическо възпитание. Освен многото отличници обаче по физкултура има и шест двойки.
Трима бъдещи математици са изкарали 6,00 на изпита по математика, на който има и осем чисти двойки.

Отличници има по философия и по руски език. От 24 явили се на изпита по философия, шестима са се справили с теста за отличен, двойки няма. Слаби оценки няма и на изпита по богословие, на който тази година са се явили шестима кандидат-студенти. От тях четирима са отличници, сочи справката на ВТУ.

Една пълна шестица има и на изпита по английски език, на който са се явили 226 кандидат-студенти. 20 са оценките „Много добър", а двойките са 90.

Изпитът по икономика е с най-лоши резултати. Там слабите оценки са повече от 50%. На темата „Брутен вътрешен продукт и неговото измерване" са се провалили 14 момчета и момичета от общо явили се 24.

В края на седмицата ще бъдат готови и резултатите от най-масовия изпит в университета - тестът по български език. Резултатите от него, както и от всички останали изпити, могат да се намерят на сайта на ВТУ.