/ Фестивал на червенокръстките филми
201 филма, селектирани от 1900 ленти, ще може да види публиката на 17-тото издание на фестивала на червенокръстките филми, който се открива тази вечер  в комплекса „Камчия“ край Варна. 

Под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили и край шпалир от матроси и доброволци на Българския червен кръст по червената пътека в комплекс „Радуга“ ще преминат патронът на фестивала – вицепрезидентът Илияна Йотова, и повече от 100 актьори, режисьори, кинодейци и представители на Червения кръст и Червения полумесец от целия свят.
 

Голямата награда – стъклена пластика, която напомня кристален кораб, ще бъде връчена за първи път в 52-годишната история на филмовата надпревара. Тя ще пристигне с ретро кабриолет DKW, произведен през далечната 1938 г. Пластиката – приемник на най-престижното отличие от „първото летоброене“ на червенокръсткия фестивал „Златният кораб“, ще бъде внесена в зала „Радуга“ от двойка шампиони по спортни танци. 
 

Част от церемонията по откриването на най-престижния есенен кинофорум край морето ще бъдат още виртуозните изпълнения на танцьорите от клуб „Стар денс“ и на 12-годишния Донко Марков, грабнал голямата награда в първия детски конкурс „Пирин фолк 2017“.

Освен богатата програма от игрални, документални, червенокръстки и здравни филми, организаторите на фестивала - Българският червен кръст и Медицинският университет във Варна, са предвидили поредица от актуални беседи в дискусионния форум по темата на 17-ото издание „Агресия, хуманизъм, кино“. В тях ще вземат участие водещи анализатори, като социалния антрополог доц. Харалан Александров, журналистите Михаил Вешим, Емил Спахийски, Валери Найденов, Тома Томов и зам.-генералният директор на БЧК д-р Славита Джамбазова.

Част от фестивала ще е и Академията по документално кино за млади активисти на Червения кръст и Червения полумесец, които ще бъдат обучавани как да отразяват със средствата на съвременната кинодокументалистика най-важните моменти от дейността на хуманитарната организация. 

Тази есен фестивалът ще се разгърне на рекордно много сцени - в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, Пленарна зала на Община Варна, Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Социалната чайна, „Златна Варна“ (Брюхаус “Черната овца“) и Театър „Българан“. 

Безплатните автобуси между морската столица и „Камчия“ ще пътуват всеки ден от 12 до 15 октомври. В петък, събота и неделя тръгването от Варна ще е в 13:00, 15:00 и 17:00 часа, а от „Камчия“ - в 16:30, 18:30 и 20:30 часа. Началната спирка на автобусите за Санаторно-оздравителния комплекс е на ул. „Антим I“, до Археологическия музей. В „Камчия“ те ще чакат киноманите пред комплекс „Радуга“.