Живущи на ул.”Дрин” съдят Общината заради продажба на парцел
Живущи на ул.”Дрин” съдят Общината заради продажба на парцел / Дарик Варна

Съседи от блокове с номера 57 и 59 на ул."Дрин" възнамеряват да съдят Община Варна заради решението да бъде продаден парцела зад двата блока, без да бъде взето под внимание тяхното мнение. Колективният иск ще бъде подкрепен от около стотина души, разкриха техни представители пред Дарик.

Става въпрос за имот частна общинска собственост с площ 1018 кв.м., продаден на ЕТ „Огито - Огнян Харизанов" на цена 219 200 лева без ДДС. Решението за продажба на имота е гласувано от Общинския съвет на 24 октомври миналата година. Прието е единодушно от всичките 38 съветници, присъствали в зала „Пленарна", показва справка в протокола от заседанието.

Теренът е част от общински парцел с площ над 5 декара, който от 2009 г. насам три пъти е бил разделян. Това е станало без да е взето под внимание мнението на живущите в съседство, като заинтересована страна, заяви Костадин Костадинов, общински съветник и председател на национално движение "Възраждане". Костадинов заяви, че е научил за сделката по-късно, тъй като е отсъствал от въпросното заседание.

Още преди 3 години живущи в блок 59 подали молба до Общината за закупуване на земята под блока и прилежащия терен, с цел превръщането му в паркоместа за нуждите на техния и съседните три блока по „Дрин", обясни Райна Йорданова, бивш касиер на блок 59. Въпреки проведените тогава срещи с кмета и областния управител и получените от тях обещания за съдействие, резултатът от молбата е бил мълчалив отказ, разказа Йорданова. По нейна информация, молбата на фирмата, закупила въпросния терен, е била уважена само 4 дни след подаването й в Общината.

Според Костадин Костадинов сделката трябва да бъде обявена за нищожна и да се възстанови предишното състояние, въпреки вече осъщественото строителство там. Освен това при заличаването на паркинга са били отсечени няколко дървета, в противоречие с общинската Наредба за опазване на зелената система, посочи още общинският съветник.

По-късно днес от „Възраждане" ще изпратят писмо до временно изпълняващия длъжността кмета с искане той да се произнесе за законността на сделката.