Заплашваният с ромски линч лекар не се страхувал
Заплашваният с ромски линч лекар не се страхувал / www.dnesplus.bg
Д-р Стефан Рахнев, който беше заплашен с линч от близките на починалия ром Васил Атанасов, не се страхува за живота си и не е поискал охрана. Това заяви в интервю за Дарик зам.-шефът на болница „Св. Анна” д-р Асен Станчев. Според него прокуратурата трябва да се самосезира по случая, но той лично няма да го направи.

Цялото интервю с д-р Асен Станчев може да чуете в звуковия файл.

Д-р Станчев, притеснени ли сте за сигурността на д-р Стефан Рахнев?

Лично аз съм притеснен, но предполагам, че прокуратурата би трябвало да се самосезира от репортажите и заплахите на гражданката.

Вие ще я сезирате ли?

Аз лично не, но имаше представители на полицията.Те бяха свидетели на това, което каза.

Полицията въобще не реагира върху всички заплахи, които бяха отправени към него. Така че, ако чакате полицията да сезира прокуратурата, едва ли това ще стане?

Обикновено като има такива случаи те се самосезират.

Болницата ще осигури ли някаква охрана на д-р Стефан Рахнев?

Болницата има охрана, но тя не е такава нали персонална, индивидуална.

Говорим за лична охрана.

Лична охрана не можем да осигурим.

А някаква по-засилена охрана на болницата?

И самият колега също не е искал такова нещо от нас. Ако той се чувства нещо застрашен, може да се обърне и тогава ще помислим какво може да се направи по въпроса. Но той самият не е пожелал такова нещо.

Вие вярвате ли изцяло на версията, която д-р Рахнев предлага, че не познава близките на починалия Васил, че не си спомня те да са били в Спешното отделение?

Имайки предвид как реагират обикновено представителите на този етнос, аз предполагам, че те още вечерта щяха да дойдат.

Тук етносът според мен няма толкова голямо значение. Има значение до толкова, че понеже етносът е такъв - на д-р Рахнев могат да му се случат някакви неща и тези заплахи трябва да бъдат приемани доста сериозно?

Ясно, но въпросът ми е, защо всичко това става едва на четвъртия ден след случката?

Защо?

Ами, това и аз не мога да си го обясня.

Добре, да приемем, въпреки че не е хубаво да се приемат такива неща, на д-р Рахнев може да му се случи нещо. Да приемем, че може да бъде леко набит някъде в тъмното. Тогава болницата няма ли да се чувства виновна, че му е осигурила охрана, или въобще не вярвате, че такова нещо може да се случи?

Значи аз ви казвам, аз съм говорил с колегата. Той има намерение да съди госпожата за клевета, но не ми е казвал, че се чувства нито застрашен, нито уплашен.

Досега имало ли е саморазправа с ваши лекари от близки на пациенти?

Не, не бих казал, че е имало такава саморазправа, която да стане обществено достояние.

Това, че не е станало обществено достояние не означава, че не е имало такива случаи.

Да, но не са редки случаите тук. Денонощно в Спешното отделение идват хора, които са по-агресивно настроени след консумация на алкохол. Често разправиите не са рядкост.

А, посягали ли са на лекар?

Не съм чул да са посягали на лекар. Само с викове и разправии, но те си знаят колегите. Обикновено викат охраната или полиция.

Каква е системата за работа в Спешния център. Примерно пристига пациент. Нарежда се на врата и чака да му дойде редът. Някой обръща ли му внимание, за да отсеем кой пациент е по-спешен и кой по-малко?

По принцип в Спешното отделение пристигат пациенти от няколко потока. Едните са, които са докарани от екипите на “Спешна помощ”.....

Говорим за тези, които са дошли сами.

Тези, които са дошли сами на собствен ход, обикновено най-често долу на “Информация” питат къде има еди какъв си доктор. И обикновено когато се наредят горе и колегата или сестрата излизат, те виждат пациентите и преценяват. Когато някой пациент е в тежко състояние на някои пациент се налага да изчакат, за да го приемат с предимство.

Да, но кога го виждат? Когато излязат от кабинета или когато той пристига преценяват дали е по-спешен.?

Когато пациент излезе от кабинета лекарят или сестрата излизат и гледат кои чакат на опашката. Плюс това в кабинета едновременно има по двама пациента.

Вие като ръководство на болницата правите ли нощни проверки, дали така се работи?

Ами, да.

Кога е била последната проверка?

Последната проверка беше преди месец някъде.

И се спазваше този модел на работа?

Да, разбира се. Колегите, които работят в Спешно отделение те са обучени и имат реална преценка за състоянието на хората. Освен това има и указания от “Районния център по здравеопазване”, което е изпратено до всички директори на лечебни заведения и “Център за спешна медицинска помощ”. Пациентите с какви заболявания - къде трябва да бъдат транспортирани.

Без да ви обиждам, от личен опит съм по-склонен да вярвам, да приемам за достоверна циганската версия. Защото последния път, когато на мен ми се наложи да бъда в спешният център заради един мой приятел, не забелязах такова предварително отсяване. Всички стоим пред вратата и чакаме.

Вижте, долу още на информацията информаторката като види пациента може да каже дали трябва да бъде за шоковата зала или за кабинет. Тези, които се нуждаят от неотложни реанимационни мероприятия, постъпват незабавно в Шокова зала. Спешният кабинет е за по-леко болни. Пак спешни, но по-леко болни. Без живото-застрашаващи състояния.

Д-р Станчев, има много лоши слухове, че на нощни дежурства се пие сериозно. Вие чували ли сте тези слухове?

Не.

Никога не са стигали до вас?

Плюс това не виждам как може да стане като непрекъснато има народ.

А някакви проверки за алкохол правят ли се?

Проверки за алкохол не сме правили, но те абсолютно знаят, че са на работа там и по време на работа нямат право да употребяват алкохол.

Да, те сигурно знаят. Но въпреки това - не е ли добре да се проверяват?

Ами, това не ми влиза в длъжностните задължения да гледам кой какво яде и какво пие.