Вкараха средновековните съкровища в луксозен каталог
Вкараха средновековните съкровища в луксозен каталог / netinfo
Всички експонати от представената миналото лято във Варна голяма изложба “Съкровищата на средновеквието” са представени в едноимен каталог, който Варненският археологически музей издава.

Каталогът е първият за последните 30 години у нас, описващ средновековните съкровища и по-специално накитите от този период. Някои от представените в него находки се публикуват за първи път, сред тях са накитите от Долище.

В лъскавата книга са представени световно известното Преславско съкровище, паметници от цяла Северна България, сред които тези от Царевец и други съкровища от Второто българско царство.

Справочникът съдържа 90 страници. В него са включени 150 исторически паметника, илюстрирани с 210 снимки. Изданието е с тираж от 500 броя. Цената му е 22 лева. Във Варна засега ще се продава само в книжарницата на Археологическия музей, уточниха авторите.

Самата изложба все още не е закрита, като се представя във всичките 9 музея, предоставили експонати. Над 40 хиляди са видели изложбата само във Варна, разкри директорът на Варненския исторически музей Валентин Плетньов.