Варненски лекари се разграничиха от решението за протест
Варненски лекари се разграничиха от решението за протест / Sofia photo agency, архив

Решение на Българския лекарски съюз за символичен протест на медиците срещу орязаните болнични бюджети няма. Това коментира пред Дарик шефът на съсловната организация във Варна проф. д-р Радослав Радев. Според него подобни действия са крайно неефективни. Идеята за демонстрацията дойде от Сдружението на общинските и частните болници.

„Тяхно право е подобна организация. Но Българският лекарски съюз няма такова решение. Ние организираме нещо, когато знаем, че ще има ефект. А от такъв вид инициатива той ще е нулев”, обясни специалистът. По негови думи за момента единствено Онкоболницата във Варна е депозирала писмо, че изпитва финансови трудности.

Пред Дарик организационният секретар на БЛС във Варна д-р Светлин Митев призна, че пред медиците у нас стоят редица проблеми. Като един от най-сериозните той открои тежката бюрокрация.

„Вместо да лекуваме хората, ние се занимаваме с бюрократичните изисквания на системата. Няма да има ефективно решение, защото политиците от всички партии нямат сили, не смеят да решат този въпрос”, посочи д-р Митев.

Той изрази скептицизъм и по отношение на идеите на здравния министър за затягане на режима за плащане на осигуровки.

„Много лесно се излиза от системата и никой не го е грижа. Натрупват се на някои хора големи задължения и те никога няма да ги платят. Освен това, ако лицето престане да работи или да учи, декларира, че се самоосигурява. Откъде ще вземе пари? Трябва да се направи логична система и който не може да плаща, вместо него да го прави държавата”, добави медикът.