Варненци втори по консумация на вино в страната
Варненци втори по консумация на вино в страната / Sofia photo agency, архив

Варна е вторият по големина пазар на вино в България. Лидер е София, а след морската столица се нареждат Бургас, Хасково и Пловдив, обяви инж. Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна.

Винарската култура на българина става все по-висока, отбеляза инж. Станчев. Наблюденията му показват, че през последните 2 години белите вина и розетата са най-предпочитани у нас. Основна причина за това е високата им консумация през лятото, когато мнозина ги предпочитат пред бирата.

У нас се продават вина родно производство на цена от 4-5 евро, които не отстъпват по качество на италианските с цена 15-16 евро. На пазара обаче има и нискокачествени чужди вина, внасяни на цена 1-2 евро. Някои от предлаганите бели италиански вина пък са на 2-3 години, което показва, че в родината им не са успели да ги продадат, коментира специалистът.

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат в Националното изложение „Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта. Фестивалът ще премине под надслов „Изберете българското". Ще се проведе за втора поредна година, като продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес.

Над 50 винарски изби и производители на хранителни продукти от цялата страна ще покажат своите вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Преди да си купят, посетителите ще имат възможност да дегустират различни видове вина с консултации от сомелиер. Предвидена е и дегустация на кафе. Входът за изложението ще е 5 лева, с 10 лева пакетна цена за трите дни.

Варна става гурме столица на България

По време на изложението ще има зона „Ресторантът" с 3-степенно гурме меню за посетителите изцяло от продукти родно производство. Ястията ще се приготвят от майстори готвачи от Варна и Стара Загора, разкри Петър Йоргов от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Един от специалитетите в първия ден ще е салата „Варна", която шеф Йоргов (носител на титлата "Готвач на България" за 2009 година и главен готвач на известен варненски ресторант) ще приготви само от продукти, отгледани във Варненско - розови домати, краставица, зелена салата, черни миди, тарама хайвер от калкан, репички, маринован лук, маточина и сухар с орехи и копър.

Тук са едни от най-добрите готвачи в страната, което е основание Варна да се смята за гурме столицата на България, споделиха организаторите. Амбициите са фестивалът да стане постоянен, отбеляза Соня Георгиева, шеф на общинската дирекция „Туризъм". Според нея провеждането му тази година е чудесна възможност да бъдат слети големите празници Великден и Гергьовден.