Варна обезпечена с гробищни места поне за 40 години
Варна обезпечена с гробищни места поне за 40 години / DarikNews.bg, архив

В продължение на поне 40 години Варна е обезпечена с гробищни места. Става въпрос за повечето паркове в града. Критично е обаче положението с гробището в село Тополи, което има капацитет само за 2-3 месеца, разкриха от общинската фирма „Обреди”. Тя управлява 6 гробищни парка във Варна – Централните, Тополи, два в Аспарухово и по един в Галата и Виница. В старото гробище все още има места за следващите години, разкри управителят на фирмата Любчо Любчев. Нови 500 парцела там са осигурени с преместването на кабел с високо напрежение.

Достатъчно гробни места има и в Аспарухово и Галата. На 100 процента обаче е изконсумиран гробищният парк във Виница. След преговори с Министерството на земеделието „Обреди” е придобила за целта 34 декара горски терен. Вече се правят идеен и работен проект на парка, както и геоложки проучвания.

С най-голям интензитет на погребения е гробището в Тополи, обясни шефът на „Обреди”.  Преди година там са закупени 11,5 декара нов терен, който вече се запълва, но ще послужи за още няколко месеца.  Според Любчев с решение на Общинския съвет трябва да се закупят още 8-10 декара земя, които да удовлетворят нуждата за още две години, а паралелно с това да се търси друг терен за изграждане на голям гробищен парк.

Любчев разкри още, че се работи усилено по изграждането на крематориум във Варна, но дори това да стане през следващите две-три години, няма да реши проблемите с гробищни места. Въпреки че услугата е много по-евтина,  интересът към нея е 4-5 процента.

Засега изграждането на крематориума е на етап преговори с немска фирма. Уточняват се продробностите по вида строителство и финансиране. „Обреди” вече е заделила 4,5 декара земя в гробището на Тополи. Любчев увери, че тази година основните цени на „Обреди” няма да бъдат повишавани. Възможно е обаче да поскъпнат луксозните услуги.