Вандали оскверниха паметника на Дабко Дабков
Вандали оскверниха паметника на Дабко Дабков / netinfo

Паметникът на арх. Дабко Дабков на бул. "Княз Борис I" осъмна залят с бяла боя, алармираха от Фейсбук групата "Стара Варна". Вандалската постъпка е станала тази нощ.

Паметникът на Дабко Дабков беше открит на 6 април. Тогава от общината увериха, че в района има монтирани камери, а видеонаблюдението е денонощно. До обед монументът беше почистен.

Автора на скулптурата е Веселин Костадинов. Фигурата на арх. Дабков е изработена по негова фотография от 1922 г. Тя е поставена върху пейка пред хотел „Мусала“ и вече се радва на голям интерес сред минувачите.

Арх. Дабко Дабков е роден в Трявна, но от малък семейството му се мести във Варна. Завършва с отличие варненската Мъжка гимназия, а после и архитектура в Мюнхен. През 1900 г. отваря архитектурно бюро на пл. „Независимост” и през следващите 10 г. проектира и съдейства за изграждането на едни от най- прекрасните къщи по бул. „Мария Луиза” - номера 5, 25, 27, 46, 22, 31, сградите на Католическата черква на бул. „Княз Борис І” №80, турската баня, Гранд хотел „Лондон” и др.

По време на войните арх. Дабков взема участие като поручик, достигайки до чин капитан, получавайки ордени за граждански заслуги ІІ и ІІІ степен и орден за храброст. След войните проектира и участва в изграждането на повече от 250 сгради във Варна и курортите наоколо, повечето от които отдавна са символи на морския ни град. С особена гордост варненци минават край сградата на хотел „Мусала”, на Софийската банка на ул. „Преслав” 20, на театъра, доизграден от арх. Дабков, край монументалната сграда на Търговската и индустриалната камара и на още много други.