В ДСБ недоумяват от масовото разграничаване от Янко Станев напоследък
В ДСБ недоумяват от масовото разграничаване от Янко Станев напоследък / Дарик Варна, архив
В ДСБ недоумяват от масовото разграничаване от Янко Станев напоследък
82165
В ДСБ недоумяват от масовото разграничаване от Янко Станев напоследък
  • В ДСБ недоумяват от масовото разграничаване от Янко Станев напоследък

Във варненската структура на Демократи за силна България „недоумяват” от изявленията на варненски политици в последно време, с които масово се разграничават от Янко Станев. В студиото на Дарик Варна председателят на местната организация Васко Василев и кандидатът за общински съветник Ивайло Митковски коментираха, че не е ясно защо доскорошни съратници на Станев се отричат от него точно преди изборите.  Те визираха изказване на кмета Иван Портних, както и публикации в медиите за  „неговите роднини“ от „Отечество“, които излязоха с декларация, с която обещаха да не влизат в коалиция с Янко Станев.

„Янко Станев е с дълъг стаж в Общинския съвет, но винаги е в управляващата коалиция. Той беше в управлението с Кирил Йорданов, както и в мандата на Портних. Сега тия хора се разграничават от него без да кажат защо“, посочи д-р Ивайло Митковски.

„ДСБ се разграничава от Янко Станев не защото не го харесва визуално, а заради абсолютни различия във воденето на политика. Част от СДС не е в Реформаторския блок, защото реши да подкрепи Портних в кметската му борба”, добави той.
Васко Василев не отрече, че Янко Станев е фактор във варненския политически живот, но според него „това не означава, че знакът е положителен“.

Попитан къде е коренът на вражданта между Станев и ДСБ, Василев отговори:
„Ние имаме различна ценностна система. Не мога да си представя някой ден да стана шеф на ДПС. Именно там се корени нашето неразбирателство за начините да се води политика, за представителството, което трябва да се осъществи. Не могат да те изберат десни хора и след време ти да оглавиш ДПС. Ние от ДСБ имаме самочувствието да разсъждаваме по този начин. Може за нас да не гласуват стотици хиляди, но е важно да отстояваме принципи.“

Оттеглянето от листата на „Реформатори и патриоти – решението за Варна“ е въпрос на отговорност, а не бягане от нея. Това коментира в ефира на Дарик лидерът на ДСБ Варна Васко Василев, който по собствено желание се отказа от кандидатурата си за общински съветник.

Според него не е добра практика партийните председатели да бъдат задължително водачи на листи и това не е в услуга на самите партии.

„Отговорността на лидерите е политическата сила да постигне успех. Човек, който е решил да се бори на избори, не означава, че трябва да е водач - независимо дали е председател на партията. Аз смятам, че по този начин ДСБ ще се представи по-добре“, коментира Василев, според когото особено значение на местните избори имат преференциите, с помощта на които листите могат да бъдат пренареждани.

"Преференциите са полезно нещо, особено за коалициите, тъй като всеки кандидат може да привлече към общите гласове хора, които иначе не биха гласували за съответната партийна листа, обясни в студиото на Дарик д-р Ивайло Митковски. Медикът е втори в листата на „Реформатори и патриоти – решението за Варна“ след Чавдар Трифонов.

Когато има възможност за преференциален вот, партийната подредба на листите не означава нищо, обясни д-р Митковски. Единствено водачът е защитен, тъй като гласове без преференция се броят в негова полза.

„В партии като ГЕРБ и ДПС е забранено да се гласува с преференции, но при нас няма как да се случи. Ние не сме командно-административна машина. Това говори за отношението на партията към избирателите“, е мнението на специалиста, който има четири мандата стаж като общински съветник от ДСБ.

„За тези четири мандата съм със самочувствието, че никой не може да каже, че съм предал хората, които са ме избрали. Голяма част от времето съм бил в опозиция, но съм защитавал принципите на политическата сила, която представлявам“, увери д-р Митковски.

ДСБ са представени с 12 души в листата на коалицията „Реформатори и патриоти – решението за Варна“. Всички те са добри професионалисти, почтени и качествени хора, увери Васко Василев, според когото коалицията ще постигне втори резултат на изборите. Той призна, че винаги има опасност тя да се разпадне в бъдещия Общински съвет, но именно за това е важна преференцията. Той призова всички, които ще подкрепят коалицията, да използват тази възможност, за да влязат в местния парламент качествени хора.

Ако стане част от него, д-р Митковски би работил, както и досега, в полза на общинското здравеопазване. Според него е важно да бъдат привлечени дефицитни специалисти за Варна, а това може да стане с улесняване при ползване на общински жилища. Вместо да налива пари в губещи здравни заведения, общината трябва да ги освободи от плащане на годишен дивидент и такса смет, смята специалистът.

Целият разговор с Митковски и Василев - в аудиото.