В Аквариума показват снимки, правени от делтапланер
В Аквариума показват снимки, правени от делтапланер / DarikNews

Изложбата „Черно море: север - юг" се открива от 16 часа в Аквариум Варна. Прецизната селекция, направена сред повече от 10 000 фотоса, заснети от въздуха над Черно море, ще посети и Варна, след като обра овациите във Френския Културен Институт в София преди 2 месеца.

Автор е добре познатия с изложбата си "България 360°" и въздушните си кадри фотограф Александър Иванов и е съвместен негов проект с Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България". След десетки летателни часове над морето и височинни фотосесии в търсене на перфектните кадри, екипът на Александър Иванов и неговият пилот - Светослав Соломаха, споделят миговете на крилата на делтапланера, в които България и Черноморието изглеждат удивителни и непознати. Малка, но затаяваща дъха селекция от всичко заснето, в 24 изключителни фотоса, ще бъде първото публично представяне на проекта извън София.

Редом с впечатляващите снимки на скални образувания и речни корита, вливащи се в морето, Александър Иванов е документирал и онова, което не винаги е привлекателно за фотографа, търсещ красотата - хиляди кубически метри бетон по плажната ивица на страната, сериозни замърсявания и хаотични архитектурни намеси в природната среда.

Езкспозицията има за цел да апелира за нови защитени територии на Камчийски пясъци, Карадере и Иракли. Откриването на изложбата във Варна ще отбележи и продължението на национална кампания на Коалиция "За да остане природа в България", чиято цел е обявяването на 3 нови крайморски територии за защитени. Това е единственият начин това уникално природно наследство да бъде запазено в съвременните условия. Камчийски пясъци, Кара дере и Иракли са трите зони, в които гражданските и експертни организации настояват за държавни мерки и незабавна намеса.

Откриването на изложбата в морската столица е специално, тъй като благодарение на "Институт по рибни ресурси" - Варна това е и първата дестинация от Черноморието, където изложбата ще бъде показана. Така жителите на крайбрежието, които често са най-засегнати от грубите намеси в природната среда и които искат красотата по морето ни да бъде негов запазен знак, а не бетонът, ще могат да подкрепят националната подписка за новите защитени територии. До 26 август всеки посетител на изложбата ще може да се включи в национална петиция за обявяване на нови защитени територии на Камчийски пясъци, Иракли и  Карадере.

"Черно: север - юг" е проект на Българска фондация "Биоразнообразие" в рамките на коалиция "За да остане природа в България", финансирана от Фонд за НПО на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн към Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство - чрез фондация "Екообщност" и фондация за развитие на местното самоуправление.