В АГ болницата ще преглеждат безплатно от 1 до 10 септември
В АГ болницата ще преглеждат безплатно от 1 до 10 септември / netinfo
Безплатни профилактични прегледи ще направи в Специализираната АГ болница онкогинекологът и хирург доц. д-р Стефан Иванов, който е и ръководител на катедрата по акушерство и гинекология към Медицинския университет. Прегледите ще се извършват от 1 до 10 септември всеки работен ден от 8 до 10 часа в приемно-спешния кабинет на първия етаж на болницата.

Причината е зачестилите тежки предракови и ракови състояния при жени, които късно търсят медицинска помощ и са на стадий, когато единственият шанс е сложна гинекологична операция. Доц. Иванов коментира още, че откакто работи в болницата, е направил две големи операции на сравнително рядкото предраково заболяване, наречено „шоколадови кисти”.

Освен прегледите, специалистът ще взема цитонамазки, ще извършва ехографии и други изследвания. Целта е да се обхванат в ранен стадий предраковите изменения на шийката на матката, образувани миоми и кисти и да се насочат пациентките към адекватно лечение. Доц. Иванов сподели и тревогата си, че напоследък предраковите и ракови образувания са се увеличили десетократно и обикновено се търси лекарска помощ, когато шансовете за оздравяване не са толкова големи. Лекарят е сред известните в страната онкогинеколози и хирурзи с квалификация от водещи световни центрове в САЩ, Австралия, Русия и други и е работил дълги години в раковия център в столицата. От няколко месеца работи в Специализираната АГ болница и само от март досега е извършил над 30 тежки операции и десетки по-малки, като възрастта на пациентките му варира от 20 до 80 години.