Увеличават парите за образование с 5 млн. лв.
Увеличават парите за образование с 5 млн. лв. / DarikNews.bg, архив

Близо 77 млн. лв. е планираният бюджет за образование във Варна за 2013 г. – с 5 млн. лв. повече в сравнение с предходната. Това стана ясно на заседание на ресорната комисия. 

Общината ще въведе нова добавка за деца от целодневните подготвителни групи в училище в размер на 520 лв. годишно за едно дете. Местната администрация ще финансира с близо 10 млн. лв. собствени приходи издръжката на 50 детски градини. Планирани са разходи за храна на децата и режийни разноски за нейното приготвяне, за отопление, аварийни ремонти и други. Издръжката ще се разпределя по забавачниците по формула, изчислена по обективни показатели.

През тази година предстои реализацията на три общински програми, касаещи образованието. За целта ще бъдат отпуснати над 260 000 лв. от местния бюджет. 58 000 лв. ще отидат за насърчаване на творческите заложби на деца и студенти с изявени дарби, 99 000 лв. за квалификация на педагогическите кадри и 110 000 лв. за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи и в неравностойно социално положение.

По предложение на общинския съветник Костадин Костадинов администрацията ще разгледа възможностите да бъдат повишени финансовите стимули на студенти с изявени дарби и наградите за млади учители. До момента те са били в размер на 1200 лв., а според Костадинов трябва да се покачат на 2000 лв.

Общинският съветник смята, че горницата от парите може да бъде взета от пера по третата програма, свързана с образователната интеграция на ромите.

"Тази програма има най-голямо финансиране, а е с най-ниски резултати откъм поставени цели. Защо трябва да се хвърлят пари на вятъра и нужна ли е кампания за нещо задължително каквото е образованието", попита той.

Колегата му Медиха Хамза възрази с аргумента, че не бива да се приравняват наградите за студенти с тези на заслужили колективи и научни работници, които печелят награди "Варна".

"Вдигнем ли финансовите стимули на студентите и младите учители, автоматично трябва да актуализираме и тези в други статути", мотивира се тя.