Увеличават парите за градски транспорт
Увеличават парите за градски транспорт / Sofia Photo Agency

9 млн. и 100 хил. лв. инвестиции в градския транспорт да бъдат заложени в бюджета на общината за тази година, решиха съветниците от Постоянната комисия по "Транспорт". Миналата година сумата е била 7,8 млн. лв.

По-голямата част от парите - 6,5 млн. лв. ще бъдат харчени за дофинансиране на превоза на възрастни хора над 67 години. С останалата сума ще се покриват разходите за ученически карти, пътуване на деца и възрастни в неравностойно социално положение и за поддръжка на диспечерския център на GPS-системата за контрол на градския транспорт.

За заделяне на пари за подновяване на автобусите и базата не може да се говори, заяви председателят на комисията Красимир Маринов.

Към момента "Градски транспорт" и "Транстриумф холдинг" имат оборудвани с GPS-система по 20 автобуса, стана ясно на комисията. Амбицията е до края на тази година около 50 процента от всички автобуси да бъдат снабдени с нея, коментира Маринов. За поставянето й общината плаща по 20 лв. на автобус. Следващата стъпка е да бъдат монтирани и електронни табла по спирките, които ще бъдат свързани с GPS-системата.

Председателят на транспортната комисия пое вината за временно спряното издаване на карти от "Транстриумф", което причини неудобства на пътниците. Това се случи, след като областният управител върна за доразглеждане решение на Общинския съвет за дофинансиране на фирмата-превозвач. По пътя до залата някой е моделирал решението и то не е било изписано правилно, обясни грешката Красимир Маринов.