Училищните бюджети да се променят според инфлацията, предлага депутат
Училищните бюджети да се променят според инфлацията, предлага депутат / netinfo
Делегираните бюджети на училищата да бъдат обвързани с годишния процент на инфлацията, предлага варненският депутат от ДСБ проф. Димитър Камбуров. Според него много училища няма да могат да се справят с отпуснатите им пари заради поскъпването на горивата и може да се стигне до фалити. Сумата от 1 150 лв. на ученик е изчислявана при двойно по-малка заложена инфлация, която през март достигна 14.2 %.

Реформата не е създала условия за по-добри заплати на учителите, смята Камбуров. Проблемите с въвеждането на делегираните бюджети можели да дойдат от субективизма при определяне на заплащането и от това, че училищата не са свикнали да водят битка за ученици. Положителните страни според народния представител са, че ще се увеличи конкуренцията, което ще повиши качеството, а училищата ще могат да водят самостоятелна политика и няма да са толкова зависими от инспекторатите.

Преминаването на държавните училища към общините засега не стояло да дневен ред. Парите, които се отпускат за учениците в тях, са с около 170 лева повече за човек от общинските школа. От ДСБ настояват да се промени от закона текста, който предвижда задължително прекратяване на договорите на директорите, ако разходите им надхвърлят с 20 % отпуснатите суми.

Промените в закона за образованието няма да разрешат проблемите, смята Камбуров. Според него е нужен изцяло нов закон. От ДСБ са още против отпадането на общодържавните изисквания по книжовен български език, признаването на резултатите от изпити, държани на чужд език, и обжалването на оценките от матури.

Поправките, отнасящи се частните уроци, които учителите трябва да декларират пред директорите си, че дават, няма да имат резултат, смята Камбуров. Проблемът идвал от това, че директорите също могат да имат частни ученици.