Ученик от Първа езикова с рекорден IQ
Ученик от Първа езикова с рекорден IQ / личен архив

Рекорден резултат на тест на МЕНСА е показал 18-годишният Йордан Ангелов, ученик от Първа езикова гимназия Варна. Информацията потвърди за Дарик председателят на МЕНСА България Христо Радков, който уточни, че Йорда вече е в списъка на най-интелигентните българи със своя резултат.

На последния тест на международната организация, проведен в морската столица, варненският ученик е получил 156 точки. Този резултат на IQ-тест е един от най-високите за 18-годишните, който поставя Йордан в онези около 2% от населението на планетата, отличаващи се с най-висок коефициент на интелигентост.

На теста във Варна в края на юли Йордан е бил най-младият сред явилите се общо 15 варненци на възраст от 18 до 38 години. 8 от тях са издържали теста с над 98 % персентил и са се наредили в редиците на най-интелигентните хора на планетата, информира сайтът infovarna.com.

Йордан Ангелов ще бъде 12-ти клас от септември. Догодина, когато завърши, ще замине за Великобритания, където има намерение да учи математика и компютри, сподели самият той пред Дарик.

В МЕНСА България членуват над 2000 българи, показали много висок коефициент на интелигентност от 1991 г. (когато е създадена родната организация) досега.