Тръгнаха проверки за нередовни яйца от Полша
Тръгнаха проверки за нередовни яйца от Полша / Sofia Photo Agency, архив

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва проверки във връзка с получен сигнал за нарушения при търговията на пресни яйца с произход Полша.

Констатирано е нарушение относно етикетирането на яйцата, като на етикета е пропусната информация за пакетиращия център, каквото е изискването. Яйцата са безопасни за консумация, но заради пропуска в етикетирането, всички налични количества се възбраняват. До момента са възбранени 21 390 броя, като проверките продължават в цялата страна, информират от агенцията.

Във връзка с предстоящия Великден от Агенцията по безопасност на храните припомниха за какво трябва да се следи при покупката на яйца, агнешко и козунаци.

При покупка на яйца специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата. За консумация се предлагат само яйца клас „А". Всяко яйце трябва да има печат върху черупката. Кодът се състои от 6 цифри и две букви - начина на отглеждане на кокошките, страна на произход (за България-BG) кода на областта на територията на областта, на която се намира центърът на опаковане и трицифрен пореден номер на производителя.

Прясното агнешко месо е с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят. Трупното агнешко месо трябва да има здравна маркировка, която е с овална форма и да показва следната информация: името на страната в която е заклано животното, ветеринарно регистрационния номер на предприятието и буквите ЕО. Здравната маркировка трябва да е поставена на външната повърхност на трупа по такъв начин, че ако се разрежат кланичните трупове на половини или четвъртини, всяко парче да има здравна маркировка. Безопасното за консумация месо е месото, добито в регламентирани кланици, минало предкланичен и следкланичен преглед и има поставена здравна маркировка.

При производството на различни храни се използват оцветители. Оцветители в храните са всички субстанции, които се прибавят към храната при технологична необходимост. Те могат да бъдат естествени или синтетични, могат да бъдат извлечени от растения, билки или насекоми. Всички производители на храни, както и вносителите съобразно съществуващото Европейско законодателство, са длъжни да използват само разрешени за влагане в храните в ЕС оцветители. Оцветителите са група от добавките в храните и се означават със съответните Е-номера. За оцветителите са характерни номерата от E100 - E181. В Българското законодателство оцветителите, разрешени за употреба са установени в раздел А на приложение № 6 от Наредба № 8 от 16.04.2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните.

Когато козунакът е с наситен жълт цвят и не е посочено в етикета наличието на оцветител, това води до съмнение за подвеждаща информация по отношение на състава му, което е нарушение на закона. В случай че фирмата-производител е използвала оцветител, той трябва задължително да бъде обявен на етикета в състава на козунака с думите: оцветител /Е номер или наименованието му/.

Боите за яйца, които се продават на пазара са комбинация от оцветители, с различни цветове - така наречените Е добавки и Е номера. Всички производители на бои за яйца, както и вносителите по закон, са длъжни да използват само оцветители - разрешени в ЕС. Това означава, че те са безвредни за здравето на хората. В списъка на оцветителите има определени оцветители, които са забранени за директна продажба на потребителите, инфоморат още от БАБХ.