С тази проява варненските клубове откриват спортния календар по конен спорт за тази година.
Тодоровден е съботата след Сирни Заговезни. Нарича се още Конски Великден. Празнува се главно за здраве на конете. В тази връзка са и основните обредни действия в обичайно празничния комплекс. Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова и украсени с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като едновременно подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна. От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица.
Най-интересният момент от Тодоровден са конските състезания – Кушията и прескачането на препятствия с коне.