Съветник със скандални примери за раздаване на социални помощи
Съветник със скандални примери за раздаване на социални помощи / Дарик Варна, архив

Защо на обитателите на разрушените незаконни постройки във варненското циганско гето „Максуда” общината отпуска еднократни социални помощи, недоумява съветникът Григор Григоров. В предаването „Зала Пленарна” по Дарик той даде пример за регистрирана на два адреса 5-членна фамилия, която ще получи общо 1500 лева. Общо 10 души от премахнатите миналото лято къщи в ромската махала  ще бъдат подпомогнати, стана ясно на последното заседание на общинската комисия „Социални дейности”.

„Това са хора, които са нарушили закона. Общината прави разходи, за да възстанови справедливостта, като събаря незаконните постройки. Настанява хората на много по-добро място за живеене в общинска почивна станция и изведнъж тези хора трябва да получат едни пари. За какво им даваме тези помощи - те живеят по-добре сега отколкото преди”, коментира Григоров.

Според него ухажването на хората от ромските махали е част от глобална система за купуване на гласове и печелене на избори.

Съветник се възмути: общината подпомага вдовицата на зърнен бос

Общинският съветник даде пример и с отпускането на помощи в различни размери на хора, които искат пари за възстановяване на разходи на извършени погребения.

„Един от кандидатите за помощ направил погребение на свой приятел и взел пари назаем, които трябва да връща. Поиска 600 лева, ние му даваме 400 лева, а на останалите отпускаме различни суми”, добави Григоров, според когото липсват критерии за определяне на размера на помощите.

Реформаторите в ОбС остават без група, още един ги напуска

Сред одобрените 96 молби на последното заседание на комисията „Социални дейности” има и такива на хора, които притежават скъпи имоти. Сред тях е и вдовицата на застреляния бизнесмен Тинко Георгиев, на която бяха гласувани 500 лева.


„Молбата й е изрядна – жената е безработна, регистрирана е в Бюрото по труда и няма доходи. Но тя живее в къща в центъра на града, пред нея има паркирани две луксозни коли, има и огромна къща в село край Варна”.

Решенията за одобряване на нуждаещите се от финансова помощи се вземат от междуведомствена комисия, а на общинските съветници им остава да ръкопляскат, възмущава се Григоров. Според него средства трябва да се отпускат на незрящи или на инвалиди, които трайно не могат да се справят с живота си, а не на хора, които не искат да работят.

Съветникът даде пример с варненка, на която погасил задълженията към общината. Предложил й да работи на негов лозов масив срещу 750 лева заплата, но жената отишла само един ден и повече не се обадила. Сега тя отново е подала молба до Община Варна за отпускане на социална помощ.