Съветници отказаха да гласуват наредба заради отсъствие на човек от администрацията
Съветници отказаха да гласуват наредба заради отсъствие на човек от администрацията / Дарик Варна, архив

Липсата на представител на администрацията на заседание на правната комисия към местния парламент стана причина да бъде отложено гласуването на нова общинска наредба за премахването на незаконните строежи.

Създаването на Наредба за условията и реда за принудително изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или част от тях от Община Варна е свързано с промени в Закона за устройство на територията. Вместо Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), за законността на градежите от четвърта, пета и шеста категория вече ще следи местната власт

Приемането на наредбата, предложено от временния кмет доц. Христо Бозов, ще доведе до промени и в администрацията. Според проектодокумента за строителния контрол на обектите от посочените категории ще отговарят поне 36 души. Към всичките 5 районни администрации ще бъде създаден отделен сектор „Контролни дейности", съставен от 4 до 6 души, които да разполагат със служебен автомобил на постоянно разположение, а за районите „Приморски", „Младост" и „Аспарухово" - и автомобил с висока проходимост.

Други 16 специалисти ще бъдат ангажирани в нова общинска дирекция. За целта сегашният отдел „Строителен контрол" към дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" ще се трансформира в нова дирекция. Тя ще бъде съставена от две звена - оперативно ( минимум 10 души) и звено експерти (поне 6 души). Те ще съблюдават за законността на строежите от четвърта до шеста категория, като за целта ще им бъдат осигурени минимум 5 автомобила, които е „крайно желателно" да са с висока проходимост.

В проекта се посочва още, че издръжката на новите структури ще излиза 200 000 лева годишно (до 50 000 за Общината и по 30 000 за районите). В документа обаче не се посочва как точно тези средства ще бъдат осигурени от бюджета.

Като мотив да откажат разглеждането на проектонаредбата съветниците изтъкнаха, че няма как да се коментира чисто техническата страна на въпроса. Съветникът Николай Недков изрази мнение, че Общината действа по инерция. Колегата му Костадин Костадинов пък определи отношението на администрацията като пренебрежително.

Костадинов заяви още, че в проекта за нормативен акт има два момента, които будят безпокойство. Единият спорен момент е, че собственикът на имот, върху който е вдигнат незаконен градеж, ще трябва да поделя вината за обекта с извършителя на незаконното деяние. Освен това не става ясно дали премахването на незаконен строеж до кота терен ще обхваща градежи под земята, изтъкна общинският съветник.

Следващото заседание на правната комисия бе насрочено за вторник от 10 часа.