Събират дарения за нова кола на митрополит Кирил
Събират дарения за нова кола на митрополит Кирил / БГНЕС

Благотворителна кампания в помощ на митрополит Кирил се състоя пред катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна по инициатива на екипа на buditeli.net.

Поради съчувствието към Варненския и Великопреславски митрополит, който остана без автомобил, се събираха средства, които ще му бъдат дарени да си набави ново возило. Екипът на buditeli.net организира събирането на средства, за да изкаже иронично възмущението си от наглостта и злоупотребата на "духовните" лица. Един от младежите, участващи в акцията, заяви, че дебелоочието на митрополит Кирил цели единствено и само да компрометира християнството пред българското общество, съобщава БГНЕС.

Навръх Никулден с луксозен автомобил "Линкълн" последен модел се появи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил на храмовия празник в църквата "Св. Николай" в морската столица. Той дойде да отслужи празнична света литургия, но изуми миряните с американската си лимузина. Митрополитът се похвали, че луксозното возило било доставено специално за него още преди да излезе на пазара. "Само американският президент Барак Обама се вози на такъв автомобил", не скри радостта си тогава митрополит Кирил. Той бе категоричен, че финансови проверки не го притеснявали, защото новият му автомобил не бил купен с църковни пари.

Два дни след това стана ясно, че луксозният автомобил е купен от фирма "Армира 2010" ЕООД, чийто собственици и управители са приближени на митрополит Кирил и са членове на епархийското ръководство. Това са бизнесмените Юлиян Гендов и Данаил Добрев. Гендов каза, че са купили колата в САЩ, за да я пробват в условията на Източна Европа. Според него глупост е така да се злепоставя името на митрополита.