Студенти се обявиха срещу насилието
Студенти се обявиха срещу насилието / netinfo
Стикери с надпис “Не на насилието” ще разпространяват студентите от Медицинския университет във Варна. Поводът за кампанията е жестокото убийство на техния колега Стоян Балтов, който загина пребит в Студентски град на 5-ти декември. Към протеста на бъдещите медици се присъединиха ректорът на МУ проф. Анелия Клисарова и Асоциациите на студентите по медицина и дентална медицина.

“Ние искаме да изразим своето недоволство от нарастващата агресия в нашето общество. Това престъпно деяние надмина границата на търпимост и провокира изблика на задържания във всички нас гняв”, заяви председателят на студентския съвет в МУ Преслав Пенев. Цялата вина за инцидента с нелепата смърт на Стоян Балтов носи цялото общество, коментира проф. Клисарова.

Студентите обявиха, че разчитат на справедлива присъда за виновните. Те обещаха, че ще се включат във второ протестно шествие на колегите им в София, ако такова бъде организирано.

“Не бива да отвръщаме на агресията с агресия”. Така младите медици мотивираха отказа си да последват примера на гражданското общество в Гърция, където смъртта на 15-годишен тийнейджър предизвика масови размирици.

20-годишният студент по фармация Стоян Балтов от Сливен почина след побой пред дискотека в столичния „Студентски град”. На 5 декември сбиване пред заведение довело до нелепата смърт на момчето. Съдебномедицинска експертиза доказа, че Балтов е починал от черепно-мозъчна травма. Убийството на студента доведе до протести на учители и ученици заради агресията. Те се обявиха "срещу законите на улицата" и настояват за "обществен ред и справедливост".