Строят ново училище във Възраждане
Строят ново училище във Възраждане / Dariknews.bg,архив

Да се изгради ново училище в квартал „Възраждане“ между улиците „Поп Димитър“, „Блян“, и блоковете 64 и 65, решиха на днешното си заседание съветниците от образователната комисия. Те одобриха терена, който беше предложен от дирекцията по „Образование“, и препратиха предложението до комисиите по архитектура, финанси и собственост. Ако те излязат с положително становище, ще се разгледат всички възможни начини за финансиране и осъществяване на идеята. Теренът в квартал „Възраждане“ е с площ от над 15 000 кв/м и предвижда изграждането на гимназия за 1000 ученици.

Една от обсъжданите идеи е там да се премести математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Сега тя се помещава в една сграда с основното училище „Захари Стоянов“. От години ръководствата на двете учебни заведения спорят за реда за ползването на сградата. Според решение на Общинския съвет от 2012 г., което Върховният административен съд потвърждава, актовата зала и физкултурният салон трябва да се използват от двете училища, а малкият салон да се преустрои, за да се реши проблемът с липсата на достатъчно класни стаи.

На днешното заседание съветниците разгледаха писмо от директора на МГ Павлин Петков, в което той призовава съдебното решение да се изпълни в най-кратки срокове, за да се продължи с нормалното провеждане на учебните занятия. Според него ОУ „Захари Стоянов“ има прекалено голям прием. "Имат седем паралелки в първи клас, това го няма в нито едно извънстолично училище. След като всяка година има толкова много ученици, няма как да стигат стаите. Нека се намали приемът“, коментира Петков.

Директорът на основното училище Тодорка Колева контрира, че няма как да се редуцира броят на децата, тъй като това е най-голямото учебно заведение в квартал „Чайка“. По нейни думи в този си вид решението на Общинския съвет не предотвратява проблемите с разпределението на сградата. „До края на годината първолаците може да останат в помещенията в 50-ти и 67-ми блок, но след това ще се наложи да закрием 5 паралелки, защото според становището на РЗИ Варна тези помещения не отговарят на хигиенните изисквания. Ако вие не вземете някакво становище, от следващата година ОУ „Захари Стоянов“ ще разполага с 10 стаи по-малко“, разкри Колева.

Съветниците разгледаха и писмо от Сдружение „Родители за Варна“, в което се описват исканията на членовете на сдружението. Те приканват МГ и „Захари Стоянов“ да се разделят незабавно. Според тях математическата гимназия може да се премести в някоя от свободните общински или държавни сгради. Местните депутати решиха да изпратят писмата до комисията по собственост и стопанство, която да излезе със становище по казуса.