Стартират проверки за бързогаснещи цигари във Варна
Стартират проверки за бързогаснещи цигари във Варна / Sofia Photo Agency, архив

От днес Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ във Варна започва проверки за предлагането на бавногаснещи цигари. Те бяха пуснати в продажба по изискване на Европейския съюз. Новите цигари по нищо няма да се различават от предлаганите до сега на пазара. Промяна няма да има и във вкуса им. Разликата ще е само в хартията. Потребителите по нищо няма да могат да се ориентират дали пушат така наречената „RIP цигара”, обясни пред Дарик Илиян Станоев – шеф на КЗП в морската столица.

Спазването на изискванията на стандарта е задължително, както за производители, така и за търговци на тютюневи изделия. Продавачите на дребно нямат законов ангажимент да притежават документ, който да удостоверява безопасността на предлаганите цигари в магазините си, обясни Станоев. Въпреки това той препоръча на продавачите да се снабдят с такъв.

За цигарите от стари партиди, които не отговарят на европейските изисквания, има два варианта – или да се преопаковат или да бъдат унищожени. Вносители, производители и търговци, които бъдат хванати в нарушение от комисията за защита на потребителите, ще отнасят солени глоби. Санкциите са от 1000 до 25 хил лева.