Спират учебните занятия в четири училища заради грипа
Спират учебните занятия в четири училища заради грипа / netinfo

По препоръка на Регионалния щаб  за надзор над грипа е взето решение  да бъдат прекратени учебните занятия  в четири варненски училища. Заради завишената заболеваемост сред учениците кметът на Варна е издал заповед днес да не се провеждат занятия в І ОУ в квартал «Владислав Варненчик» /бивши училища «Алеко Константинов» и «Марин Дринов»/, ІІІ ОУ в Цветния  квартал /бивше училище «Ангел Кънчев»/ и  СОУ «Стоян Михайловски»  в кв. Кайсиева градина.

Учебни занятия днес няма да има и в Професионална гимназия по хранително вкусови и химични технологии. Това съобщи за Дарик Николинка Даскалова, началник на регионалния инспекторат по образование.

Днес предстои съвещание по темата с директорите на детските градини и училищата във Варна.

Във връзка с увеличения брой на заболели от грип и други болести с грипоподобни симптоми кметът на община Варна свика работно съвещание. В него са участвали ръководителите на РИОКОЗ, Районният център по здравеоразване, големите болници и диагностично-консултативни центрове в общината, както и Инспекторатът по образованието в града.

Оперативният щаб ще има задължение всекидневно да получава и обобщава информация за здравословното състояние на децата в училищата  и детските градини – брой заболели, отсъстващи, състояние на болните. При достигане на регламентираната 30-процентна граница за отсъстващи, ще бъде обявявана грипна ваканция, като ще се подхожда индивидуално към  ситуацията във всяко детско и  учебно заведение.

В 5 варненски болници  са разпределени специални лекарствени средства за борба със заболяването. Те ще бъдат прилагани след изрична диагноза, поставена от личния лекар.