Следи от фекалии на Централния плаж
Следи от фекалии на Централния плаж / netinfo
Качеството на водите за къпане във варненския регион все още не е задоволително по критериите на ЕС. Най-големи отклонения от нормите има на Централния и Офицерския плаж във Варна, в “Светите Константин и Елена” /под минералния басейн/, и “Панорама” на “Златни пясъци” /под пречиствателната станция/.

Това стана ясно на заключителна кръгла маса, посветена на управлението на водите за къпане и качеството им, с участието на представители на Басейнова дирекция за Черноморския регион, РИОКОЗ във Варна, Добрич и Бургас.

Aко не се подобрят показателите им за “фекални колиформи” Споменатите четири плажа са застрашени от затваряне. Заедно с плажовете на “Романтика”, Аспарухово- център и под хотел “Сейнт Елиас” в "Светите Константин и Елена" те имат високи показатели и за “фекални стрептококи”, заяви инспекторът от РИОКОЗ-Варна Радка Траянова.

Според новата Европейска директива за управление на плажовете ще отпадне мониторинга на химичните показатели и водите за къпане ще се оценяват по наличието на бактериите Чревни ентерококи и Ешерехия коли, които съответстват на показателите “фекални колиформи” и “фекални стрептококи”.

Според новите изисквания състоянието на плажовете ще се категоризира като “лошо”, “задоволително”, ”добро” и “отлично”. В момента състоянието на водите в изброените плажове се класифицира като “лошо”, посочи Траянова. Здравният специалист уточни, че показателите за “фекални стрептококи” все още са само препоръчителни и за момента от тяхното наличие не се налага затварянето на плажните зони, поне до влизането в сила на новата директива.

Нормите за “фекални колиформи” обаче са задължителни.

Изискванията по Европейската директива за управление на водите за къпане ще влезе в сила на 24 март догодина.