“Сикрет сървис” каза “браво” на  варненски полицаи
“Сикрет сървис” каза “браво” на варненски полицаи / netinfo
Департаментът по вътрешна сигурност на САЩ и службата за разследването на финансови престъпления “Сикрет сървис” са похвалили петима варненски полицаи. Повод за това е проведената на 18 януари във Варна операция за задържане на група за финансови измами. Това съобщи във Варна министърът на вътрешните работи Румен Петков.

В писмото до МВР се изказва благодарност към шефа на местната полиция комисар Димитър Димитров, шефовете на РЗБОП Емил Михайлов и на Отдела по вътрешна сигурност Пламен Цолчовски. Похвала има и към антимафиотите Добромир Досев и Явор Колев.

“Професионализмът на МВР се отразява много добре на облика на България при борбата с този нов вид престъпления. Този успех показва възможностите на българското правоприлагане да се адаптира към променящите се тенденции в организираната престъпност”, се посочва в писмото на представителя на "Сикрет сървис" в България специален агент Робърт Фортнър.

Междувременно стана ясно, че през изминалата година 452 варненски служители на МВР са били наградени за добре свършена работа. Министър Петков отчете дейността на местната полиция, като даде “строго положителна оценка” на подчинениете си в морския град.

През 2007 г. общият брой на регистрираните престъпления във Варна е намалял с 200 спрямо предходната година. Убийствата през изминалата година са с едно по-малко, изнудванията бележат спад с 13, грабежите са намалели с 35, а кражбите на коли – със 113.