Само 5 % от уличните камери във Варна работят
Само 5 % от уличните камери във Варна работят / DarikNews.bg, архив

Само 5 % от всички над 200 камери за улично видеонаблюдение във Варна работят в момента. Това съобщи в предаването „Зала Пленарна“ по Дарик Владимир Тонев - зам.-председател на Общинския съвет и представител в смесеното дружество "Варна - Ефкон" АД. В него местната община притежава 48 %, а останалите 52 % се държат от австрийската компания "Ефкон АГ". Заради дълг към нея от 4,6 млн. лв. тя се отказа през 2012 г. да поддържа камерите и постепенно почти всички спряха да работят.

Дружеството може да стане на 100 % общинско, ако бъдат изкупени дяловете на австрийците. Има принципно постигната договорка за намаляване на исканата сума на 1,6 млн. лв., като в момента се чака официално решение на борда на директорите на чуждата компания, обясни Тонев. Парите може да бъде отпуснати от републиканския бюджет като целева помощ. В случай, че се стигне до придобиване на всички акции, "Ефкон АГ" ще обслужва гаранционно камерите до края на 2016 г.

„Системата за видеонаблюдение е много богата като възможности. Камерите са с прекрасна оптика, а някои от тях могат да разпознават лица. Софтуерът също е добър. Ако не се постигне договорка за изкупуване на акциите, дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност и неговите активи ще бъдат разпродадени. След време общината ще обяви нов търг, защото Варна не може да стои встрани от прогреса и да остане без видеонаблюдение“, добави още Владимир Тонев.

По думите на общинския съветник при стартирането на проекта през 2007 г. е имало устна договорка между местната и централната власт държавата да дофинансира с 2 млн. лв. изграждането на системата на обща стойност над 9 млн. лв. Досега Община Варна е платила 5 млн. лв.