С 300 млн.лв. находището край Галата става газохранилище
С 300 млн.лв. находището край Галата става газохранилище / netinfo

Около 300 000 000 лв. са нужни за превръщането на газовото находище край Галата в газохранилище. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на дискусия за газовите находища в района на Варна. Предстои прекратяване на концесията с компания „Мелроуз”, след което държавата става 100%-ов собственик на мястото. Има пълна техническа готовност находището край Галата да стане хранилище, но съществуват юридически пречки, за решаването на които се търси вариант, коментира и Доротея Ангелова, управляващ директор на „Мелроуз”. Енергийният министър увери, че добивът и съхраняването на газ в района не представляват екологична заплаха за гражданите.

В края на тази година се очаква да стартира добив и от новооткритото находище в Каварна, съобщи Доротея Ангелова. Предварителните прогнози са за капацитет от 670 000 000 кубически метра газ, но от „Мелроуз” залагат на най-малко 800 000 000 кубически метра.

Христо Казанджиев, оглавяващ дирекция “Природни ресурси и концесии” към икономическото министерство съобщи, че е открито още едно газово находище - край Калиакра. За да започне добив оттам обаче са нужни допълнителни проучвания.

Дълги години приемахме факта, че получаваме газ само от Русия като природна даденост и не си задавахме въпроса дали все пак подаването няма да бъде спряно, заяви Петър Димитров. Според него, най-важният извод от разразилата се газова криза в началото на тази година е, че страната ни трябва да получава газ най-малко от три източника. Министърът прогнозира, че до 2029 година зависимостта ни от руския газ ще спадне от 100 на 59%.