Родители заплашиха с гражданско неподчинение
Родители заплашиха с гражданско неподчинение / netinfo
Разгорещен дебат протече в общината между родители и общинари след като десетки ученици и техните семейства се събраха пред сградата, за да протестират срещу преместването на Пета гимназия “Йоан Екзарх” в СОУ ”Николай Лилиев”. Протестът започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите във влака-убиец София-Кардам.

Според родителите, преместването се дължи на желанието Математическата гимназия да остане като самостоятелно училище в сградата. Недоволството си те обясниха с лошата материална база на "Н. Лилиев", отдалечеността му от домовете на децата и многото средства, които те и ръководството на Пета гимназия са вложили в сградата. Протестиращите заплашиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще се пристъпи към гражданско неподчинение. Те отправиха призив за диалог към общинарите. След бурни скандирания и викове от сградата на Община Варна слезе Веселина Иванова - началник Дирекция "Образование", както и зам. кметът по учебните въпроси Коста Базитов, които поканиха представители на родителите в общината.

Според представителите на местната власт, преместването на гимназията от една сграда в друга се налага поради плана за оптимизация на мрежата във връзка с претоварването на някои учебни заведения. Общинарите обещаха, че ще се налеят около 300 хиляди лева за саниране и обновяване на сградата на СОУ “ Николай Лилиев”.

Според Базитов, решението за преместване на Пета гимназия не е окончателно, а само проект и мнението на засегнатите ще бъде взето под внимание.