Ресторантьори разреждали алкохола, за да не се напиват клиентите
Ресторантьори разреждали алкохола, за да не се напиват клиентите / Thinkstock/Getty Images

Собственици на заведения предлагат алкохол, чието съдържание се разминава с обявеното на етикета, съобщи шефът на Комисията за защита на потребителите във Варна Илиян Станоев. Не става въпрос за опасни напитки, а по-скоро за нелоялна търговска практика, добави той.

Станоев даде пример с ресторантьори, които обявявали по-висок градус на алкохола, отколкото показват пробите.

"Извиняват се с това, че не искали да напиват клиентите, или пък не можели да контролират барманите", поясни той.

През миналата година Комисията за защита на потребителите във Варна е направила 1306 проверки. Най-често допусканите нарушения са непоставяне на удостоверение за категоризация на видно място, липса на грамаж в менюто.