Протестът във Варна, ден седми
Протестът във Варна, ден седми / DarikNews.bg, архив

Около 300 души се събраха до общината, за да протестират срещу политиката, водена от правителството на Пламен Орешарски. Сред множеството беше майката на тризнаци Петина Найденова, която е неизменна част от протестите. Хората издигнаха плакати: "Вдигайте си чуковете и Чуколов", "Демокрация или путинизация", "Психично Волен", "Задкулисните игри на тези подлоги пречат на България да се развива".

Преди началото на демонстрацията един от присъстващите обяви по мегафон, че България не е София и Варна трябва да бъде съпричастна към протестите като ги подкрепи. Той се обяви за касиране на изборите, оставка на правителството и промени в Изборния кодекс.

След като блокираха за кратко кръстовището пред общината, протестиращите тръгнаха по бул. "Мария Луиза" в посока към Катедралата. Шествието отново бе съпроводено от тъпанджия и гайдар.

На кръстовището на Катедралата 25-годишният илюзионист Веселин Долмов - Арсен направи символични фокуси, за да онагледи защо хората са на улицата. Той повърна гирлянди, запали портфейл, с което показа, че парите ни са изгорели, и направи фокус с карти, с които изписа "оставка". Младият варненец планира на неделния протест да махне главата си.

Шествието се придвижи до кръстовището на пощата, където протестиращите изиграха кръшно хоро.

След като преминаха по ул. "Г. Бенковски" демонстрантите се отправиха към "Пирин" и централата на "Атака", пред която изпяха химна, за да припомнят на Волен Сидеров как звучи химнът на държавата, която трябва да защитава.

Младежи скъсаха всички предизборни плакати на кандидата за кмет Веселин Марешки, залепени на разделителната ограда на бул. "Цар Освободител". 7-8 деца премахнаха постерите на бизнесмена на бул. "Осми приморски полк".

На ул. "Македония" протестиращите преместиха казан за боклук пред централата на БСП. Те благодариха с аплодисменти на полицаите за тяхната толерантност по време на демонстрациите.

Малка част от хората - около 20 души, тръгнаха към партийния офис на ДПС. Останалите спряха пред общината, където някои от тях бяха анкетирани от неизвестни лица. Те обясниха, че правят проучване по частна поръчка. Репортер на Дарик се включи в анкетата. Сред зададените въпроси бяха:

"За първи път ли участвате в протестите?"

"Участвали ли сте във февруарските протести?"

"Докога трябва да продължат демонстрациите?"

- Докато Делян Пеевски напусне парламента

- Докато падне правителството

- Докато изгоним комунистите от Народното събрание

- Докато променим системата

Анкетьорите задаваха и въпроса "За кого бихте гласували на евентуални следващи избори?".