Прогнозират ръст на заетостта във Варна, работодателите изненадани
Прогнозират ръст на заетостта във Варна, работодателите изненадани / Дарик Варна, архив

Варна е една от трите области в страната, в които през следващите 12 месеца се очаква най-голямо увеличение на работната заетост. Значителен ръст в броя на заетите се очаква и в Хасково и Сливен. Това показват резултатите от социологическо проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ), проведено през май сред 1680 фирми в цялата страна.

В една трета от предприятията във Варненско нагласите са за увеличаване на заетите в тях работници и служители. В 60 % от предприятията очакванията са за запазване на заетостта до юни следващата година, а спад очакват малко над 3 на сто, посочи икономистът от ИПИ Явор Алексиев.

Според експерта кризата във Варна е настъпила с малко закъснение в сравнение с останалите области на страната, като тук се е усетила най-силно през 2011 и 2012 години. Именно през 2012 г. пазарът на труда във Варна е ударил дъното. Затова и възстановяването му тепърва набира скорост, коментира Алексиев.

Почти всяко второ предприятие във Варна очаква ръст на инвестиционната активност до юни догодина. Над 1/3 очакват запазване, а 5 на сто - намаляване на инвестициите.
Като основен благоприятстващ икономиката фактор в региона се посочва инфраструктурата. Най-ниска оценка е дадена на работата на администрацията - областна и общински, показват резултатите от проучването.

Данните на Института по пазарна икономика сочат, че най-голям е броят на пътуващите работещи от съседните на Варна области Шумен и Добрич. Няма съществена промяна в структурата на икономиката на региона вследствие на кризата, като в Североизточния регион доминиращи остават услугите.

Северна България като цяло изостава икономически от Южна, като причината е основно липсата на силни икономически центрове на север от Стара планина. По размер на брутния вътрешен продукт се забелязва разделение на две - София и всички останали. Най-добре развитите области след столицата остават Варна, Пловдив, Бургас и Благоевград, като от миналата година към тях се присъединява и Русе.

„Южен поток" и надеждите

Очакванията на бизнеса във Варна може би са свързани с изграждането на „Южен поток", коментира председателят на местната Търговско-индустриална камара Иван Табаков. Според него надеждите за положително развитие вероятно се възлагат на тръбопровода, чието изграждане обаче е поставено под съмнение.

Табаков сподели впечатления от скорошното си посещение в Китай, където в милионен град не забелязал хора по улиците през деня. „Като попитах какво правят, ми отговориха: Работят! Трябва ни и на нас един такъв стимул, да бъдем ентусиазирани, да правим, да произвеждаме нещо", посочи председателят на Търговско-индустриалната камара.

Нищо радващо в икономиката на региона

В икономиката на региона не се забелязва нищо положително, заяви Огнян Спасов, изпълнителен директор на Стопанска камара - Варна. В региона в момента инвестиции се правят само в химическата промишленост. Машиностроенето във Варна е почти замряло, лека промишленост също почти няма. Пристанищата се развиват добре, но броят на варненските фирми, осъществяващи износ, е малък, отбеляза Спасов. Според него песимизъм се забелязва и в сферата на туризма, повод за който е увеличаващият се брой на хотелите, обявени за продажба. Забелязвал се и спад при закупуването на жилища във Варна от руснаци и украинци.

Варна бе домакин на кръгла маса с фокус върху актуални проблеми на регионалното развитие, която бе организирана от Института за пазарна икономика. Участие в дискусията взеха представители на работодателските организации, на отделни компании, местната власт и НАП.