/ Медицински университет Варна
Най-сигурният начин да бъде спасена Очна болница Варна, която е в тежко финансово състояние, е  да стане част от структурата на Медицинския университет, който да я управлява и да инвестира в апаратура
Проф. д-р Христина Групчева
100741
Проф. д-р Христина Групчева
  • Проф. д-р Христина Групчева
Варна ще домакин на заседанието на Европейския борд по офтамология, което ще се проведе на 22 и 23 февруари. Причината да бъде избрана Варна е президентът на борда проф. д-р Христина Групчева, която е първата жена от Балканска страна начело на организацията.

В морската столица се очакват специалисти от Швейцария, Холандия, Белгия, Великобритания, Ирландия, Испания, Франция, Германия и Словения. Едно от решенията, които се очаква да вземат участниците, е за втора дата за изпит за членство в борда. В момента той се провежда само през месец май в Париж. Заради многото кандидати обаче ще има сесия и през есента в Берлин, съобщи в интервю за Дарик проф. Групчева.  
 
„Има държави, от които кандидатите са повече от 100 и не могат да бъдат обслужени наведнъж.  В Швейцария и Белгия изпитът е задължителен за признаване на специалността. Много медици, завършили в България, смятат, че това е техният билет в Европа. Издържаният успешно изпит дава правото да се постави пред името титлата FEBO, която е изключително престижна”, коментира проф. Христина Групчева, която в момента оглавява борда. 
 
По нейните думи около 70 % от младите офтамолози остават да практикуват в България. 
 
„Българинът е много ученолюбив и интернет му позволи да знае страшно много.  Нашите специалисти са на изключително високо ниво, реализират се прекрасно и могат да се грижат за своите пациенти. Липсва ни само по-добрата инфраструктура”. 


Съветници притеснени: Очна болница се превръща във втори Тубдиспансер


Проф. Групчева се надява Очна болница във Варна  да стане част от структурата на Медицинския университет, който да я управлява и да инвестира в апаратура. Здравното заведение не е в добро финансово състояние и завърши миналата година със задължения от над 400 хил. лв. 


Проф. Групчева: Хората над 40 години да преглеждат очите си веднъж годишно 


Скоро на пазара ще се появи по-евтина леща, която ще се имплантира в случаите на катаракта, съобщи още проф. Групчева. Лещата ще се предлага като еднофокусна, но ще е с удължен фокус и ще позволи да пациентите да виждат както надалеч, така и на средно разстояние. 
 
Целият разговор с проф. д-р Групчева е в прикаченото аудио.