Ползите от пробацията или как прегрешилите се поправят с копаeнето на градинки
Ползите от пробацията или как прегрешилите се поправят с копаeнето на градинки / снимка: pixgood.com

Осъдени на пробация и полагане на общественополезен труд изпълняват наказанието си като хигиенизират двора на Терапията, почти всички РПУ-та и градинката на МВР школата. Това разкри пред Дарик главен инспектор Борис Гинчев, шеф на Областната служба „Изпълнение на наказанията".

Полагането на общественополезен труд може да става само на държавни или общински обекти. Те се определят от Областния пробационен съвет. За всяко осъдено лице се преценява кой ще е най-подходящият обект за неговия труд. „Осъден за педофилия например не може да го пуснем да боядисва оградата в някое училище", разясни главен инспектор Гинчев, който е и шеф и на Областната пробационна служба.

Осъдените да се трудят безплатно в полза на обществото нямат възможност да избират къде да изработят наказанието си. Положеният труд се отчита стриктно от домакина на съответния обект, като се проверява всяка седмица от служител на Пробационната служба.

Мъжете, които се трудят безвъзмедно, са много повече от жените. В момента във Варна безвъзмездно се трудят 60 души от общо около 800 осъдени, с които Пробационната служба работи.

Съдът избягва да наказва с полагане на общественополезен труд работещи на трудов договор, тъй като това възпрепятства трудовата им ангажираност. Ако все пак това се случи, законът дава възможност безвъзмездния труд да се полага в празнични и почивни дни, сподели още шефът на Пробационната служба.

Съгласно Наказателния кодекс, безвъзмезден труд в полза на обществото може да се полага.от 100 до 320 часа годишно за не повече от три поредни години. Има правна възможност общественополезният труд да бъде в полза на пострадали от престъпления. До там обаче не се стига, тъй като нагласата на потърпевшия по отношение на извършителя е такава, че едва ли би се съгласил същият втори път да му стъпи в дома, по какъвто и да било повод.

Трудовата ангажираност винаги оказва някакъв ефект. По-голяма полза обаче има от въздействието върху психиката, забелязал е главен инспектор Гинчев.

Пробационната мярка „поправителен труд" се прилага по-рядко от "безвъзмезден труд в полза на обществото". При нея на осъдения се удържа процент от заплатата. В полза на държавата отива между 10 и 25 на сто от възнаграждението, като времето, през което се изтърпява мярката, не се зачита за трудов стаж.

На месец във Варна има по около 4-5 случая на нарушаване на наложените пробационни мерки. Тогава Областният пробационен съвет може да предложи замяна изцяло или отчасти на пробацията с лишаване от свобода.

Пробацията представлява система от мерки за въздействие върху правонарушителите, които се прилагат извън местата за лишаване от свобода. Терминът има латински произход (probatio) и се свързва с идеята за изпитване на нещо или на някого, за поставянето му на изпитание.

Тя е въведена за пръв път със закон през 1907 година във Великобритания. Днес се прилага в много страни, под различна форма и с различни мерки.

У нас пробацията е въведена като наказание през 2005 г. Налага се на лица, извършили престъпления с ниска степен на обществена опасност. По тежест стои непосредствено след наказанието "лишаване от свобода".

Съгласно Наказателния кодекс наказанието пробация е съвкупност от шест мерки - две задължителни /задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни срещи с пробационен служител/ и четири, които се налагат по преценка на съда: ограничения в свободното придвижване, включване в курсове за професионална квалификация и програми за обществено въздействие, поправителен труд и безвъзмезден труд в полза на обществото.

Да полагат общественополезен труд се налага и на известните. Преди време паркетният лъв Евгени Минчев прекара две седмици във варненския изтрезвител, метейки района и копаейки градинките, заради хулиганство и обида на полицай.

Джъстин Бийбър бе осъден да мете 5 дни улиците на Лос Анджелис, за да овладее гнева си. На друг певец - Крис Браун, също му се наложи да полага общественополезен труд , като трябваше да заличава графити и събира боклук в Лос Анджелис, за побоя над бившата си приятелка Риана.

Музикантът Бой Джордж пък 5 дни събира боклук и мете улиците на Ню Йорк, като наказание за това, че повикал полицията в дома си, за да съобщи за фалшива кражба.

Сред осъдените на общественополезен труд е и италианският милиардер и бивш премиер на страната Силвио Берлускони. Наложено му бе да се грижи за възрастни хора една година, в рамките на дело за данъчна измама.