Плувци от 5 държави на маратона Галата – Варна
Плувци от 5 държави на маратона Галата – Варна / netinfo
Стартът на 68-мото издание на плувния маратон Галата – Варна ще бъде даден от 10 часа в неделя. Състезателите ще трябва да преплуват около 4500 метра, колкото е разстоянието по права линия от моста на нос Галата до втора буна.

Тази година наградният фонд на маратона е увеличен с 1000 лв. в сравнение с 2007-ма. Повишени са премиите в почти всички категории призьори. Общо ще бъдат раздадени 4180 лв., разпределени между първите осем финиширали плувци в двата пола. Предвидени са и традиционните специални награди за най-млад, най-възрастен участник и за най-добре представил се чужденец. Организатори на проявата са община Варна, ВМС на Република България и ПСК „Черно море”.

Интерес към състезанието тази година са проявили плувци от Македония, Сърбия, Белгия и Холандия. В традиционното преплуване на разстоянието от нос Галата до Варна могат да участват граждани и гости на Варна и страната, записали се за участие в определения срок и преминали задължителен предсъстезателен медицински преглед, извършен в здравно заведение три дни преди проявата или 2 часа преди извозването към старта - на Морска гара – Варна.

Желаещите да участват предварително подписват декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието от нос Галата до втора буна на варненския плаж, а за деца до 12 г. декларацията се подписва от родител.

Маратонът Галата - Варна е най-старото плувно състезание от този род у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Предшественици на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.

Рекорд по участие в историята на маратона държи 2001 г. Тогава на старта на нос Галата застават 224 плувци. Рекордът по време за преплуване на дистанцията принадлежи на национала Георги Палазов. През 2003 г. той преодоля дистанцията за 49,58 минути. Това е абсолютен рекорд в историята на маратона, откакто плувците финишират на по-далечната буна номер 2. Рекордът по време с финал на първа буна е 46,89 мин и принадлежи на Петър Стойчев (1995 г.)