Платформата на „Варна – Европейска младежка столица“ неясна за съветниците
Платформата на „Варна – Европейска младежка столица“ неясна за съветниците / Дарик Варна

Платформата на „Варна – Европейска младежка столица 2017“ е неразбираема и недостъпно написана. Използван е тромав език, пълен с чуждици, който само може да отблъсне широката публика. Това становище изрази след презентацията от екипа, работил по кандидатурата, общинският съветник Стен Лазаров ("Живот за Варна").

Повечето от колегите му от комисията по младежки дейности се обединиха около мнението, че липсва достатъчно прозрачност и яснота как ще бъде съставена конкретната програма за събитията през 2017 година, когато Варна стане център на младежките дейности, и как ще бъдат оценявани и финансирани проектите. Някои съветници изразиха притеснение и от факта, че общината разполага с твърде малко време, за да организира толкова отговорно събитие.

Инвестициите в младежка инфраструктура, комуникация и политики ще бъдат в размер на 4,9 млн. евро, като тяхната възвращаемост е 1:5, обясни Биляна Раева – представител на общината в Брюксел. Проектите ще се финансират с 43 % участие на общината, а останалите пари ще се търсят по европрограми, продажба на билети и групово и частно финансиране. През 2017 година Варна ще стане център на повечето от европейските младежки събития, каза още Раева.

Това от своя страна ще помогне да се удължи туристическият сезон, коментира шефът на дирекцията по образование Лилия Христова. Тя посочи, че във Варна има около 100 хиляди млади хора. Общината чака одобрение от просветното министерство да получи сградата на Гимназията по сградостроителство „Кольо Фичето“, която да превърне в Център за личностно развитие на младежта.