Партиен лидер ще строи  кооперация върху бивш общински имот
Партиен лидер ще строи кооперация върху бивш общински имот / снимки: Дарик Варна

Бивш общински имот ще бъде превърнат в жилищна кооперация. Инвеститор в нея е фирма, в която собственост имат местен партиен лидер и шеф на общинска дирекция, показа проверка на Дарик.

Става въпрос за къща, която се намира на ул."Крали Марко" 9, под Ритуална зала и непосредствено до Дома на писателите. Имотът има излаз и на ул."Козлодуй".

До 2002 г. имотът е бил общинска собственост, след което е продаден на търг. Доскоро в къщата са живели самонастанили се роми, които при напускането си тръгнали с  по-ценното от покъщнината и дори част от тухлите.

Партиен лидер ще строи  кооперация върху бивш общински имот
netinfo

Отскоро имотът е ограден със строителни платна, което показва предстоящо начало на строителни работи. Къщата предстои да бъде съборена, като на нейно място ще се появи многофамилна жилищна сграда. Разрешението за строеж е с дата 7 септември т.г., показва справка в общинския регистър на издадените разрешения за строеж.

Възложител на обекта е „Байвю" ООД. Управител и съдружник във фирмата е бизнесменът Цанко Цаков, който е и председател на партия „Отечество". Цаков е съдружникът с най-голям дял в дружеството, показва справка в Търговския регистър. Сред останалите съдружници в „Байвю", с втори по размер дял, е шефът на общинската дирекция „Превенции" Светлана Коева. Дружеството е учредено през 2008 г., като съдружници в него са още "Ел Ей инвест 2010" и "Фаст билдинг Варна" ООД.

На отминалите местни избори Цанко Цаков бе водач на листата с кандидати за общински съветници на „Отечество". Въпреки че партията спечели един мандат в местния парламент, в него влезе третият в листата Мартин Андонов, заради по-големия брой събрани преференции.
Светлана Коева пък е съпруга на Радослав Коев, който е бивш лидер на „Отечество" и заместник-кмет на „Аспарухово".

„Отечество" не крият, че имат сходство с убежденията с ГЕРБ. През 2009 партията с патриотично име подкрепи ГЕРБ на изборите за евродепутати и народни представители, след като решиха да не участват в политическата надпревара. На балотажите за районни кметове на последните местни избори „Отечество" удари рамо на кандидатите на ГЕРБ за „Аспарухово" и „Владислав Варненчик".