Онкоболницата може да остане без линеен ускорител заради забавени процедури
Онкоболницата може да остане без линеен ускорител заради забавени процедури / doctoronline.bg

Отделението по лъчелечение в Онкоболницата „Д-р Марко Марков“ може да остане без линеен ускорител заради забавяне в процедурите. Модерното медицинско оборудване трябва да бъде доставено по проект по ОП „Регионално развитие“ на стойност близо 4 млн. лв. Макар че договорът е подписан още през 2013 година, до момента се е работило само по документацията.

Забавянето се дължи на обжалване при тръжните процедури. Документацията е изработена от външна фирма от Плевен, обясни ръководителят на проекта инж. Стефан Манзурски. На 30 юни тази година е обявена обществена поръчка, но през юли е постъпило възражение от участник и процедурата е спряна. Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата, която впоследствие не е издържала и в съда. В момента тя е придвижена на последна инстанция и по нея трябва да се произнесе Върховният административен съд на 26 януари догодина.

Въпреки че има риск проектът да бъде провален и отделението по лъчелечение да остане без така нужната модерна апаратура, инж.  Манзурски е оптимист, че крайният срок 30 октомври 2015 година ще бъде спазен и линейният ускорител ще бъде доставен. Освен него, се предвижда и закупуването на компютърен томограф, а за работа с техниката ще бъдат обучени 15 специалисти. След като бъде монтиран ускорителят, ще бъде довършен бункерът в Онкоболницата, който в момента е на груб строеж.

Отделението по лъчелечение и сега разполага с апаратура за адекватно лечение на онкоболните, но има нужда от модерна техника, която да отговаря на европейските стандарти, коментира началникът на звеното д-р Лена Маринова. Тя обясни, че годишно в отделението се облъчват от 800 до 1100 пациенти.

„През последните пет години заболеваемостта от рак се повишава. През 2010 година в страната има 44 хиляди новозаболели. За 65 процента от тях е необходимо лъчелечение. Това означава, че 22 хиляди пациенти имат нужда от тази терапия. Натоварването на всеки ускорител годишно е около 450 души, което пък значи, че в България трябва да има около 47 линейни ускорителя“, посочи д-р Маринова.

Само в Североизточна България новите случаи на рак са 4400 през 2011 година. От лъчелечение имат нужда 3000 души. Необходими са 7 линейни ускорителя, които да обслужват пациентите. Цената на един е около 5 млн. лв. За момента в София има 3 линейни ускорителя, в Пловдив и Шумен по два, в Русе един. Два са ускорителите в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна.