Огнени стихии бушуват във Варненска област, няма пострадали
Огнени стихии бушуват във Варненска област, няма пострадали / netinfo
Огромни пожари бушуват във Варненско, всички огнеборци в региона са вдигнати на крак. Най-критично към този момент е положението в местността "Боровец" край Варна и в село Детелина, община Долни чифлик, където пожарникарите спасиха живота на безпомощен старец, останал сам в горящата си къща. Няма данни за жертви и ранени при пожарите.

Първоначално в село Детелина пламва горски масив, но силният вятър разнася пламъците към населеното място и четири къщи вече са изгорели до основи, съобщи за Дарик шефът на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Сашко Грудев. В момента екип огнеборци локализира огнената стихия в селото, в операцията са се включили и доброволчески отряди.

Голям пожар вилня и в иглолистната гора в местността Боровец, но стихията там вече е овладяна.

Бедственото положение в община Белослав е отменено в 16:30 часа, съобщи кметът Емил Дичев. Там горяха 70 дка горски масиви и имаше реална опасност огънят да влезе в града.

Пожари днес имаше в боровата гора край село Каменар и в тревните площи край кварталите "Възраждане" и "Галата". Все още няма информация за размера на поразените площи и за нанесените щети. Гасителните операции продължават.

На този етап никой не може да даде ясно обяснение какви са причините, довели до огнената стихия. Предполага, че силният вятър е предизвикал разрастване на пламъците от стърнища и огньове, запалени по-рано от безотговорни стопани, но не е изключено пожарите да са причинени умишлено.