Общината вече няма да е донор на фестивалите, финансирането - на нов принцип
Общината вече няма да е донор на фестивалите, финансирането - на нов принцип / Дарик Варна

Община Варна вече няма да е "донор" за провеждането на фестивали и културни прояви. Тяхното финансиране ще става на нов принцип чрез дейността на учредения фонд „Култура“ с начален бюджет от 895 хил. лв., който ще прилага прозрачни процедури за разпределяне на средствата. Това обясни в предаването на Дарик Варна „Зала Пленарна“ председателят на ресорната комисия Даниела Димова. Другата седмица ще бъде създаден правилник за работа на фонда, според който ще функционират фестивалите, както вече се прави в София, Бургас, Шумен и Пловдив. Предвижда се те да преминават през конкурс и да се оценяват от жури, част от членовете на което ще бъдат външни експерти на хонорар. Фестивалите ще бъдат разделени на групи според броя на изданията си. Ще бъде заложено изискване те да имат 20 процента собствено финансиране, а исканата сума от общината да бъде не повече от 80 на сто от бюджета на съответния фестивал. Идеята е да бъдат създадени направления, които ще получават различни средства.

„Ще има фестивали в областта на любителското изкуство, които ще се финансират до 10 хиляди лева. Чрез новия фонд на кункурс ще се яви и „Варна - територия на творчество“. Другите направления са за визуално, изпълнителско, филмово изкуство, архитектура и други. Ще има и направление мобилност, което цели подпомагане на наши артисти с покани от чужбина да пътуват и да представят продукта си. То дава възможност и на чужди артисти да дойдат с покана от наша страна. Това движение на хора на изкуството обогатява творческия живот“, коментира Димова.

Фестивали ще бъдат финансирани и извън фонд „Култура“, но те отново ще трябва да се явяват на конкурси. Един от най-популярните - „Варненско лято“, също трябва да защити парите си, които тази година са в размер на максимум 90 хил. лв.

Даниела Димова увери, че през тази година общината ще харчи повече за култура. В новия бюджет за оркестри и ансамбли са заложени с 60 хил. лв. повече. Увеличени са парите за ремонт на читалища. За реставрация на Големите и Малки терми са предвидени общо 280 хил. лв. Със 150 хиляди ще бъдат помогнати довършителните дейности по строежа на храма „Св. Прокопий Варненски“. Димова изрази надежда през тази година да бъде ремонтирана сцена „Филиал“ на Драматичния театър. Тя е подала документи за целта в Министерството на културата, както и в общината. През септември е бил направен ремонт на покрива за сметка на бонуси на актьорите, разясни Димова, която е и директор на Театрално-музикалния продуцентски център (ТМПЦ).

500 хил. лв. са заложени за подготовката на Варна за втория етап от кандидатурата на града за европейска културна столица. Предстои учредяването на фондация „Варна - европейска столица на културата“, има предвидени средства и за създаването на инициативен комитет.

Две са премиерите на Варненския драматичен театър през февруари, обяви шефката на ТМПЦ. На 11 и 12-ти зрителите могат да видят „Измяна“ от Харолд Пинтър - лауреат на Нобеловата литературна награда за 2005 г. Авторът не е поставян повече от 25 години. Постановката е на Пламен Марков. Тя ще се играе от 18.00 ч. на сцена Филиал, а няколко дни след това спектакълът ще бъде показан и в София - 26 февруари, 19.30 ч., Сатиричен театър „Алеко Константинов”.

На 21 и 22-ри премиерно ще се играе постановката „Глупаци” на един от най-популярните съвременни американски драматурзи Нийл Саймън.