Общината брои до 200 бона годишно за самолетни билети
Общината брои до 200 бона годишно за самолетни билети / Sofia Photo Agency, архив

През следващите три години Община Варна възнамерява да изразходи до 500 000 лева без ДДС за самолетни билети. Това става ясно от обявление, публикувано в сайта на Агенцията по обществени поръчки.

Средствата са за самолетни билети при служебни и извънслужебни пътувания в страната и чужбина, както за нуждите на Общината, така и за второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към нея. Продължителността на договора е 36 месеца, а сумата от половин милион лева е прогнозна. Финансирането ще се осъществява от общинския бюджет за съответната календарна година, извънбюджетни средства, средства по проекти финансирани по Оперативни програми, ЕФ и ЕС, се посочва в обявлението.

Минимално изискване към кандидатите да спечелят обществената поръчка е за последните три години да са реализирали оборот не по-малък от 1,5 млн.лв.от дейности, аналогични на предмета на поръчката. Кандидатите трябва да декларират, че за целия срок на действие на договора ще имат офис и/или представителство на територията на община Варна. Освен това участниците трябва да са членове на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) или да са агенция, притежаваща акредитация в IATA.

Към желаещите да спечелят поръчката има и други изисквания. Самолетните билети да се доставят по електронна поща, а при невъзможност на издаване на електронен билет - на посочен от Общината адрес. Да се осигури възможност за своевременна реакция за приемане на заявки за самолетни билети при служебни пътувания в страната и чужбина, както и изпълнението им, включително в извънработно време, почивни и празнични дни. Да се предлагат по най-кратки или икономически най-изгодни маршрути, а при невъзможност с минимален брой подходящи връзки за съответните дестинации. Да се предлагат възможно най-ниските цени на авиокомпаниите, включително предлаганите от тях отстъпки (седмичен престой, уикенд правило, сезонни отстъпки, минимален престой и др. промоции), бонусни програми и намаления за групово пътуване, както и на преференциални условия, които авиокомпаниите предлагат въз основа на сключени споразумения.

Да се предложи срок за изпълнение на заявката за издаване на самолетен билет, който не трябва да бъде по-дълъг - от eдин работен ден. Да се оказва съдействие в случаите на загуба на багаж на пътника пред авиокомпаниите. При поискване да се осигури наем на автомобили и трансфер, са също част от изискванията.

Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 27 юли.