Няма сериозно раздвижване на свлачищата в общината
Няма сериозно раздвижване на свлачищата в общината / Дарик Варна, архив

Няма данни за сериозно раздвижване в свлачищните райони в общината, съобщи за Дарик инж. Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии“ към Община Варна.

Специалистът обясни, че около 80 % от земите в общината са потенциална свлачищна зона, а отчетените свлачищни локации през миналата зима са били 18. Инж. Колев каза още, че е трудно да се определи броят им в момента. Едно от проблемните места е в района на „Трифон Зарезан“. За него обаче не може да се каже много, защото там не се извършват сериозни наблюдения, посочи експертът. Той обясни, че проучвания биха могли да се извършат едва след размразяването на почвата. Сериозно финансиране е необходимо, за да се извършат подробни наблюдения и да се изготви проект за укрепване.

Инж. Колев внесе успокоение по отношение на постройките в района, които все още са обитаеми. Той заяви, че дори и да има леко раздвижване то е трудно доловимо. Специалистът е категоричен, че слвлачището е активно, но е трудно да се определи колко и докъде без да са направени необходимите проучвания. Средствата, които са необходими за извършването на наблюдение и изготвяне на проект, са около 1 млн. лева. Самата реализация на укрепването би възлязла на близо 12 млн. лева. Местната власт има намерение да отправи ново искане към правителството за финансиране поне за първоначалните стъпки. Идеята и желанието ни е до края на годината да се приключи поне проектирането, защото за него и за проучването са необходими около 6 месеца, каза инж. Колев. Той допълни, че с готовите планове ще може да се кандидатства и по европейски програми.

Относно свлачището в квартал „Бриз”, което преди време се бе превърнало в сериозна опасност за живущите, но след начало на укрепителните дейности се стабилизира, Колев коментира, че към момента няма повод за притеснение. Той обясни, че в момента се готви проект за реализирането на втори етап на укрепване. Очаква се работата по документацията да приключи към 15 февруари. Предвижда се да бъде изградена конструкция за протекция на моста в района. Сумата, която ще е необходима за изпъление на проекта е между 150 и 220 хил. лева.

Предвидените средства за укрепване на свлачища в общината за тази година са около 700 хиляди лева. Предвижда се да се укрепи на канала Фатрико дере, завършило е укрепването на пътя за Каменар за 190 хил. Лева. Инж. Колев каза още, че има сериозно желание да се направи проекта за „Трифон Зарезан” с вече осигурено финансиране. Част от заделените общински средства ще се използват  за аварийно реагиране.

Инж. Колев подчерта, че освен атмосферните влияния особено влияние върху свлачищните процеси оказва човешката дейност и презастрояването в едни от най-апетитните райони в околностите на града.