Нов шеф на ТМПЦ – вероятно да, разделяне на центъра – твърдо не
Нов шеф на ТМПЦ – вероятно да, разделяне на центъра – твърдо не / Sofia Photo Agency, архив

Театрално-музикалният продуцентски център във Варна най-вероятно ще има нов мениджър. Рeшението за сливането на театър „Стоян Бъчваров” и Варненската опера обаче няма да бъде отменено. Това стана ясно след двучасовите разговори между министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Варна, шефа на ТПМЦ и арт директорите на операта и драмата.

Още в понеделник министър Рашидов ще издаде заповед да се обяви конкурс за нов директор на продуцентския център в морската столица. Досегашният шеф Славчо Славов, който беше назначен директно от министерството и срещу когото варненските артисти се надигнаха заради некомпетентност и посредственост, не пожела да отговори дали ще се яви на предстоящия конкурс. „Не знам какви ще бъдат условията на конкурса. Дайте ми право и аз да си помисля”, беше краткият коментар на Славов.

Колкото до искането на варненските артисти театърът и операта да съществуват като две отделни институции, както преди театралната реформа, то няма да бъде прието. Заместник-министърът Митко Тодоров даде за пример центъра, обединил Музикалния театър и балет „Арабеск“ в София, който вече работел добре.”Такива центрове работят добре и в други страни като Словакия, Чехия, Унгария, Германия. Оказа се, че ние сме най-особените”, каза Тодоров и допълни, че скоро в страната ще има 10 такива центъра. „Дайте да не говорим за новороденото дете като за вече починало”, коментира още заместник-министърът.

Добрите новини от срещата са, че до декември творците ще получат заплатите си, а от януари най-вероятно ще започне ремонт на театъра на стойност 4,5 млн. лева, които вече са заделени.

Общината на свой ред се ангажира да финансира две театрални представления с общо 20 000 лв. Ще бъде осигурено и горивото за есенно-зимния сезон и ще бъдат откупени билети за най-гледаните представления в полза на социално слаби варненци, обеща кметът Кирил Йорданов. Той допълни, че в бюджета за следващата година ще бъде заложена сума за наеми на жилища, в които да бъдат настанявани артисти.