Натискат МВР да плати за уличния Биг Брадър
Натискат МВР да плати за уличния Биг Брадър / Дарик Варна

Ползването на системата за видеонаблюдение във Варна от местната дирекция на МВР ще бъде прекратено от 31 януари 2012 г., ако полицията не отговори на писмото, което съдружниците във „Варна Ефкон" ще съставят и изпратят съвместно. Това съобщава управителят на „Варна Ефкон" Евгений Жечев в писмо до представителя на Община Варна в съвместното дружество Владимир Тонев, стана ясно на заседание на общинската комисия по „Собственост и стопанство".

Съветницитe упълномощиха колегата си Тонев да присъства и гласува на предстоящото идния понеделник, 19 декември, извънредно Общо събрание на „Варна Ефкон" ООД (съвместното дружество между Община Варна и българското представителство на австрийската компания "Ефкон АГ"). На него се очаква да бъде взето решение за поддръжка и сервизиране на системата за видеонаблюдение, както и да се реши какви ще бъдат действията по доплащане на системата на "Ефкон АГ".

"От 9 юни 2008 г., когато приключи изграждането на системата, до момента тя се поддържа и сервизира изцяло за сметка на "Ефкон АГ" и „Варна Ефкон". Като собственик на системата „Варна Ефкон" следва да вземе решение за сключване на договор с доставчика и интегратора на системата за нейното сервизиране и поддръжка, включително за обезщетяване на последния за досега извършеното сервизиране и поддръжка", се посочва в писмото на Жечев до Тонев.

„Единственият ползвател на системата и единственият, който извлича ползи, без в същото време да участва в нейното финансиране, сервизиране и поддръжка, е Областната дирекция на МВР-Варна. Следва да се реши при какви условия да продължи ползването на системата от МВР-Варна. Възможен е и вариант, при който доплащането на системата от страна на МВР да се осъществи на вноски чрез договора за сервизиране и поддръжка", пише още управителят на „Варна Ефкон".

В съвместното дружество Община Варна държи 48% от дяловете, а останалите са на българското представителство на австрийската компания "Ефкон АГ". Според една от клаузите на договора за изграждане на системата за видеонаблюдение във Варна до пълното изплащане на 4 850 000 евро - цялата цена на оборудването, то остава собственост на продавача. Това означава, че независимо че досега е извадила от хазната си 4 млн. лв., Община Варна не е собственик на системата.

С решение на местния парламент от ноември т.г. общинският съветник от „Нашият град" Владимир Тонев ще представлява общината във „Варна Ефкон". Самият Тонев не присъства на днешното заседание на комисията, като се оказа, че в момента е в чужбина.