Младежи казаха „НЕ” на сливането на операта и театъра
Младежи казаха „НЕ” на сливането на операта и театъра / Пламен Петров

Около 200 души, предимно млади хора, излязоха на протест пред сградата на ДТ „Стоян Бъчваров” Варна, за да се обявят против сливането на операта и театъра в безличното образувание ТМПЦ (театрално музикален продуцентски център). Шоу-протестът бе организиран чрез социалната мрежа Фейсбук от групата „Ние не сме актьори по професия, но си искаме театъра!”, в която членуват над 1000 души, в това число и много известни имена от българската сцена.
За нестандартния протест организаторите призоваха варненци да си сложат шапка с пера или щури очила, домино пред лицето или шарено елече, рокля с кринолин или пък фрак, нещо артистично, нещо сценично...
„Нека бъдем цветни и различни, нека да не бъдем безразлични!”, пишеше още в обявата за протеста.

Повечето от отзовалите се на поканата бяха наистина с елементи от сценични костюми, а някои от тях дори с противогази и на кокили, а на шарените им плакати пишеше „Варна иска своя театър” и „100 млн за подслушване, 80 млн за култура”.
Спонтанно, импровизирано и с много усмивки присъстващите се обявиха категорично срещу обезличаването на двата културни института във Варна. В множеството бяха и актьорите от варненската драма.

Пред входа на театъра младежите от формация „The Center” танцуваха импровизирано, а ритъма им осигуряваше ръкопляскането на присъстващите. Протестът спонтанно преля в концерт, когато актьорът Владислав Виолинов засвири на китара, а младежи и артисти се смесиха на стъпалата пред официалния вход на театъра, седнаха и запяха красиви български песни. След това протестиращите потеглиха към сградата на Фестивалния комплекс, където трябваше да се открие фестивалът на българския игрален филм „Златната роза”. С възгласи „Рашидов – оставка!” и „Искаме си театъра!” те минаха по главните улици на Варна, а много минувачи им ръкопляскаха.
Въпреки че официалните лица, поканени да открият филмовия фестивал, обърнаха гръб на протестиращите, шоу-протестът в защита на варненския театър, организиран и осъществен от млади хора, ще се запомни. И ще има продължение. Защото децата на Варна показаха на всички как с усмивка и настроение може да се отстоява позиция. И да се брани културата.


В подписката срещу сливането на театъра и операта вече има около 400 подписа, събрани за час и половина, разкри организаторът на протеста Поли Недкова.