Местата в детските градини ще стигнат, успокоява кметът
Местата в детските градини ще стигнат, успокоява кметът / netinfo
Почти всички молби за прием на деца в детски градини ще бъдат изпълнени. Това заяви кметът на Варна Кирил Йорданов на първия си за годината брифинг. Той успокои родителите, че 95 % от кандидатстващите деца ще бъдат записани. Тези, за които няма места в районите по местоживеене, ще бъдат пренасочвани в детски градини, където няма голям наплив. Децата с починал родител, на студенти и работещи родители ще получат при всички положения местата си, увери градоначалникът.

370 нови места в детски градини ще бъдат открити през тази година. По 50 места ще бъдат разкрити в ЦДГ 25 и ОДЗ 2. През есента трябва да готова нова детска градина на ул”Гладстон”, чийто капацитет ще е 170 деца. Другите 100 места ще дойдат от разширения на детски градини.

В бюджета на община Варна за 2007-ма ще бъде заложено финансирането за разкриването на 150 нови места. Това ще стане възможно, ако бъдат преместени онкодиспансера и лекарския съюз. Разрешения за преместването трябва да дадат съответно общинският съвет и министерството на здравеопазването.

6 детски градини ще бъдат газифицирани през новата година, каза още Кирил Йорданов. Вече е започнал и ремонтът на 470 детски площадки. За тях са заделени 500 000 лв. Също с толкова ще бъде финансирано изграждането и на нови площадки.

Заповедите за 18 училища, които минават към системата на делегираните бюджети, вече са разписани от градоначалника. Сред делегираните отговорности на училищата ще са разходите за заплати и осигуровки, за текущи ремонти, за ток и вода, командировки, стипендии, компютърна техника и друго оборудване.