Лекарските плашат със стачка за повече пари за здравеопазване
Лекарските плашат със стачка за повече пари за здравеопазване / netinfo
Здравеопазването не е приоритет на това правителство и никога не е било, смята председателят на варненската лекарска колегия, д-р Божидар Нанев.

Проблем за медиците през следващата година ще е ниският бюджет за здравеопазване, който се подготвя от управляващите и няма да надхвърля повече от 4,2 %, от брутния вътрешен продукт. Това ще е трагично и ще принуди голяма част от колегията да не лекуват пациенти, които са здравно осигурени, заяви Нанев. Той даде за пример Албания и Румъния, които отделят минимум 6 % от БВП за здравеопазване. Ако процентът не се промени, може да се стигне до стачки, прогнозират лекарите. Те се оплакват още, че всяко увеличение на потребителските такси за преглед при джипитата е предварително „изядено” от инфлацията.

Мандатът на националното ръководството на Българския лекарски съюз е изтекъл още през март, заяви председателят на регионалната варненска колегия Божидар Нанев. Той обяви, че организацията е готова да избере ново ръководство, което да я представлява при преговорите с правителството, тъй като от 2006 г. нищо хубаво не са видели от него.