Кражбите на ток не ощетявали редовните платци
Кражбите на ток не ощетявали редовните платци / netinfo
Загубите от кражби на ток не са за сметка на изрядните клиенти, увериха от Е.on България, които са собственик на електроразпределителни дружества във Варна, Русе, Шумен, Търговище, Добрич, Разград и Силистра. От компанията изчисляват щетите през 2007 г. на около 600 000 лв. Установените кражби са 790, а нарушителите са предадени на съда.

Прекъсванията на тока през изминалата година са били средно 244 минути на абонат при позволени от регулатора 259 минути, заяви членът на управителния съвет на Е.он Райнхард Ашендорф. В първата година, когато компанията стъпи на българския пазар, средната продължителност на авариите е била 10 часа. Намаляванията на прекъсванията Ашендорф обясни с инвестициите, направени в най-проблемните линии. За 2007 лв. те са общо 53 млн. лв. и надвишават определените от регулатора стойности. От Е.он очакват от ДКЕВР одобрение на предложението им за инвестиции в размер на 93 млн. лв. средно на година в случай, че цената на тока бъде увеличена с 10 %.

Маржът от продажбата на електроенергията е намалял с 11 млн. лв. спрямо 2006 г. Спадът се дължи на нарасналата изкупна цена на произведената електроенергия и цената, на която дружеството я продава на крайния клиент. Въпреки това печалбата се е увеличила с 9 млн. лв. и за миналата година е 21 млн. лв. Дивиденти няма да се разпределят между акционерите, а сумата ще бъде изцяло реинвестирана, заяви председателят на Управителния съвет Манфред Пааш, който отчете 8 % ръст на продажбите. Възвращаемостта на инвестициите е 5,11 % и компанията е щяла да спечели повече, ако е държала парите на банков влог.

Новите проекти на Е.он, които стартират тази година, са изграждането на 3 подстанции – „Топола”, „Галата” и във Велико Търново. От компанията ще опитат да увеличат броя на клиентите, които плащат сметките си по безкасов път. Този начин в момента е предпочитан само от 20 % от клиентите. Договор с 11 банки ще позволи на абонатите да превеждат дължимите суми без да заплащат такси за преводите през първата година. От Е.он обявиха и намеренията си да увеличат служителите си в информационните центрове.