Комисар Кунева: Не мога да бъда сезирана, търсете омбудсмана!
Комисар Кунева: Не мога да бъда сезирана, търсете омбудсмана! / netinfo
Еврокомисарят не решава конкретни казуси, но може да поиска налагане на санкции на дадена страна, която не предоставя достатъчно възможности за защита на своите граждани. Това заяви във Варна европейският комисар за защита на потребителите Меглена Кунева.

Граждани на Евросъюза, чиито права са засегнати, не могат да сезират еврокомисарите, но могат да потърсят защита от Европейския омбудсман или да внесат въпроса си до Европейския съд по правата на човека, посочи комисар Кунева.

Европейската комисия дава средства, с които националната държава да стане по-ефективна, но не я замества, обясни единственият български еврокомисар

Меглена Кунева посочи като добър знак за българския туризъм приемането на промяната в директивата за туризма, което се очаква на 6 юни. Промяната касае основно разширяване на категорията “тайм шеър”, при която недвижима собственост може да се наема от туристи за неопределен период от време в продължение на няколко години.

Отдаването на имоти на “тайм шеър” не е разпространено у нас, защото потребителите се страхуват, че сключвайки договор за няколко години напред, в един момент договорът може да се окаже неизгоден за тях, смята комисар Кунева. Тя заяви още, че предмет на усилията й за развитие на родния туризъм в следващите година и половина ще са и така наречените пакетни пътувания.